Beurs24 mrt '14 18:03

Beurzen Europa doen stap terug

Auteur: BNR Webredactie

De Europese aandelenbeurzen zijn maandag met verliezen gesloten. Beleggers grepen tegenvallende economische cijfers uit Duitsland, China en de VS aan om wat winst te nemen na de koersstijgingen van vorige week. Ook zorgden de aanhoudende spanningen rond de Krim voor terughoudendheid.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,8 procent lager op 388,23 punten. De MidKap zakte 1 procent tot 648,07 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 1,7 procent.

Economische bedrijvigheid
Uit cijfers van het Britse onderzoeksbureau Markit bleek dat de economische bedrijvigheid in de eurozone in maart vrijwel stabiel is gebleven ten opzichte van februari. De grootste aanjager in de eurozone was Frankrijk, terwijl de bedrijvigheid in Duitsland juist afnam. Eerder op de dag bleek al dat de Chinese industrie in maart opnieuw is gekrompen. Markit meldde verder dat de Amerikaanse industrie in maart minder sterk is gegroeid dan een maand eerder. Ook viel het cijfer lager uit dan verwacht.

Nieuwkomer OCI werd niet warm onthaald in de AEX. Het Egyptische bouw- en kunstmestbedrijf bungelde onderaan de hoofdindex met een verlies van 4,3 procent. Telecomconcern KPN volgde met een min van 4,2 procent na een adviesverlaging door Citigroup.

Winst Boskalis
Baggeraar Boskalis, die naar de AEX promoveerde, stond bovenaan met een winst van 1,2 procent. Het bedrijf gaat samen met Mammoet het wrak van de in 2012 gezonken autocarrier Baltic Ace bergen.

Op de lokale markt verloor Altice 3,5 procent. Het kabelbedrijf is volgens The Wall Street Journal niet van plan zijn bod op SFR, de telefonietak van het Franse mediaconcern Vivendi, te verhogen nu concurrent Bouygues dat ook heeft gedaan.

Air Berlin
In Frankfurt steeg Air Berlin 3 procent. Volgens Duitse media staat Etihad Airways op het punt om zijn belang in Air Berlin verder uit te bouwen en om de luchtvaartmaatschappij samen met andere investeerders van de beurs te halen.

Deutsche Post noteerde 2,2 procent hoger. Volgens mediaberichten wil het bedrijf de postbezorging winstgevender maken door verder te bezuinigen op de kosten. Farmaceut Stada Arzneimittel daalde 14,6 procent na een winstwaarschuwing vanwege het conflict tussen Oekraïne en Rusland.

Euro noteerde 1,3788 dollar
De euro was 1,3788 dollar waard, tegen 1,3797 dollar bij het slot van de Europese handel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 99,51 dollar per vat. Brent noteerde licht lager op 106,90 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen