Beurs27 okt '14 07:27

Gunstige uitkomst stresstest neemt niet alle twijfel weg

Auteur: Thijs Baas

De twijfel over de kwaliteit van de stresstest van Europese banken neemt toe. Gisteren was er nog de opluchting dat de vier Nederlandse grootbanken tegen een stootje kunnen. Inmiddels is er ook kritiek op de manier waarop de ECB de test heeft uitgevoerd.

De zeven belangrijkste Nederlandse banken, waaronder Rabobank, ING bank, ABN Amro en SNS Bank, zijn voldoende bestand tegen economische en financiële tegenslagen, blijk uit de stresstest, die de Europese Centrale bank de afgelopen maanden heeft laten uitvoeren. Maar met in het achterhoofd de te soepele eerste twee stresstest, houdt de Tilburgse hoogleraar Banking & Finance Harald Benink een slag om de arm. "Op een aantal posten heb je een subjectieve beoordeling. Vastgoed is heel belangrijk, maar wat is de waarde van winkelcentra en bedrijfspanden."

Daarnaast wordt internationaal gewaarschuwd voor een hele lage economische groei én een hele lage inflatie, misschien zelfs deflatie, die de banken zou kunnen raken, meent Benink. Maar volgens Jan Sijbrand, directeur Toezicht bij de Nederlandsche Bank, houden de grootbanken zelfs bij het meest ongunstige scenario voldoende kapitaal op de pluskant van de balans, zei hij gisteren op een persconferentie. Al zijn er altijd onderdelen die hij nog graag in de stresstest teruggezien had.
 

Zo had Sijbrand graag de factor politieke onrust teruggezien in de test. "En een strengere stresstest zou ook meer schade aan overheidsobligaties kunnen bevatten; er zijn meerdere dimensies waarlangs je dit nog ingewikkelder kunt maken. Maar ik vond de stresstest wel mooi zoals die werd voorgeschreven. Er zit een speciale arm van de Europese toezichthouders die deze dingen bedenkt. Ik denk dat het verder wel goed in elkaar zit, maar je kunt het natuurlijk altijd nog erger maken."

Lees hier een uitgebreide weergave van het gesprek met Jan Sijbrand.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen