Beurs28 aug '12 16:36Aangepast op 28 aug '12 17:36

Aanpak arbeidsmigranten succesvol

Auteur: Harmen Simon Teunis

Arbeidsmigranten die zich niet gedragen zijn door de overheid de afgelopen jaren keihard aangepakt. En met succes, blijkt uit cijfers van diverse ministeries. Ook het aantal Bulgaren en Roemenen dat hier werkt, is in die periode fors gedaald.

Volgens demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de campagne die ervoor moest zorgen dat de overlast van arbeidsmigranten afnam, goed gewerkt. Sinds 2011 zijn 420 arbeidsmigranten het land uitgezet, zegt Kamp. "Het ging ons er in eerste plaats om dat diegenen die criminele activiteiten hebben gepleegd, het land uit moesten. Maar ook dat ze voorlopig niet meer terug mochten komen", zegt Kamp op BNR.

Maar er zijn nog meer mensen het land uit zijn gezet. "We hebben aantal mensen aangepakt die zich ten onrechte als zelfstandigen voor deden. Dat zijn er ook een kleine 400 geweest. We hebben hun werkgevers ook beboet", aldus Kamp. Daarnaast is ongeveer 100 personen die overlast gaven de toegang tot Nederland ontzegd  "We hebben over de hele linie gezorgd dat de randverschijnselen van de arbeidsmigratie aangepakt zijn", verduidelijkt de bewindvoerder.

Een deel van de 420 migranten die ongewenst zijn verklaard, zijn daadwerkelijk het land uit gezet. "Degenen die in detentie zaten zijn het land uit gezet. De anderen moesten het land zelf verlaten. Mocht blijken dat ze hier nog zijn dan worden ze opgepakt, vastgezet en daarna uitgezet."

Geen massale intocht na 1 januari 2014
In 2010 zijn er in de land- en tuinbouw ruim 2500 tewerkstellingsvergunningen uitgedeeld, aan hoofdzakelijk Roemenen en Bulgaren. Dit jaar staat de teller pas op 19. Vanaf 1 januari 2014 mogen Roemenen en Bulgaren zonder deze vergunningen naar Nederland komen om hier te werken. Toch is Kamp niet bang dat dit massaal zal gebeuren. Hij probeert hen die niet direct aan werk kunnen komen te ontmoedigen de reis te ondernemen.

"In eerste plaats hebben wij het standpunt dat als mensen naar Nederland komen om te werken en ze vinden werk dan mag dat. Maar komen ze hier naartoe om werk te zoeken en ze vinden geen werk dan moeten ze het land uit", stelt Kamp.

Ook stelt Kamp dat arbeidsmigranten die hun werkt kwijt raken niet zomaar in de bijstand moeten kunnen. "Als je snel je werk weer kwijt raakt, moet je ook het land verlaten." En ook de hoogte van de uitkering mag voor arbeidsmigranten niet gelijk staan aan die van Nederlandse werklozen. "Wij vinden dat je niet zomaar de hoge Nederlandse WW-uitkering moet geven, maar dat er een gemiddelde moet zijn tussen de WW in het land van herkomst en Nederland."

Angstbeelden
Volgens universitair hoofddocent Geopolitiek en Politieke Geografie Henk van Houtum is de angst dat we overspoeld door nieuwe werknemers niet reëel. "Het is een klassieke zondeboktheorie", zei hij dinsdag op BNR. Van Houtum, verbonden aan de Radboud Universiteit, legde uit: "Roemen en Bulgaren hebben voor een groot deel al toegang tot veel landen in de EU, zoals Italië en Spanje. Daar is de economische groei de afgelopen jaren met enkele procenten gestegen. Er is ook geen significante toename in sociale zekerheidsaanslagen of impact op werkgelegenheid. Dus hier worden angstbeelden 'gezaaid' die niet op cijfers gestoeld zijn."

Stoere taal
Marietje Schaake, europarlementariër D66 vulde op BNR aan: "Het is helemaal niet zo dat mensen hier zomaar kunnen komen en eindeloos kunnen blijven, ook als ze geen baan hebben. En al helemaal niet zomaar een uitkering kunnen krijgen. Dus ik zie het ook een beetje als stoere taal waar niet veel achter zit."

Gerelateerde artikelen