Beurs24 dec '13 13:59

Ook ING tegen bonusplafond

Auteur: Marjan van den Berg

Net als brancheorganisatie NVB en werkgeversclub VNO-NCW maakt ook ING bezwaar tegen het bonusplafond dat minister Dijsselbloem wil invoeren.

Als het aan minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) ligt, worden de bonussen bij banken vanaf 2015 wettelijk beperkt tot 20 procent van het vaste salaris.

ING zegt hier "principiële bezwaren'' tegen te hebben. Volgens de financiële instelling wordt diep ingegrepen in de vrijheid van bedrijven om "het beloningsbeleid naar eigen inzicht vorm te geven''. ING ziet ook geen enkele reden voor Nederland om af te wijken van Europese regels die op 1 januari 2014 van kracht worden. Dat zou de concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven ondermijnen, stelt de bank.

Geïsoleerd
Volgens Ronald Visser, docent Small Business bij de Haagse Hogeschool, kijken Dijsselbloem en ING simpelweg verschillend tegen de kwestie aan: ING als werkgever en Dijsselbloem als een minister die risicovol gedrag bij banken aan banden wil leggen.

Deze wens van Dijsselbloem kan Visser goed begrijpen, “alleen is het de vraag of de sector in zijn totaliteit daar klaar voor is en of je dit geïsoleerd moet doen binnen de Nederlandse landsgrenzen”.

Concurrentie
De bankensector heeft namelijk te maken met internationale concurrentie, ook op het gebied van werknemers. “Voor bepaalde sectoren is er wel degelijk een internationale arbeidsmarkt. Daar is het overstappen niet zo’n heel grote stap”, zegt Visser.

Dit argument voert ING ook zelf aan. "Om te kunnen blijven concurreren op het internationale speelveld zien we een adequaat beloningsbeleid als belangrijke component bij het aantrekken en behouden van talentvolle werknemers uit binnen- en buitenland'', stelt de bank.

Volgens Visser wordt het van werkgevers in de financiële sector verwacht dat zij goede prestaties goed belonen. “Uiteindelijk zul je als organisatie, als werkgever, heel goed moeten weten wat de specifieke verwachtingen zijn die de talenten die de arbeidsmarkt op komen, hebben ten aanzien van jou als werkgever.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen