Beurs31 mei '13 11:51Aangepast op 31 mei '13 16:03

Dijsselbloem wil niet fulltime de eurogroep leiden

Auteur: BNR Webredactie

Minister Jeroen Dijsselbloem is nu niet fulltime beschikbaar voor de eurogroep. Hij voelt bovendien niets voor een permanent voorzitterschap van de vergadering van ministers van Financiën van de 17 landen die de euro hebben.

Dat liet hij vrijdag via een woordvoerder weten in reactie op de plannen van Duitsland en Frankrijk. Die willen dat er in 2014 een permanente voorzitter komt voor de eurogroep. Ook premier Mark Rutte zei na de ministerraad vandaag niet in te stemmen met een vaste voorzitter. Maar er ligt nog geen voorstel, zei Rutte, dus er valt ook nog niets tegen te stemmen.

Dijsselbloem is sinds enkele maanden voorzitter van dit overleg. Hij is daarnaast ook minister van Financiën. Hij heeft altijd gepleit voor een combinatie van deze twee banen. Een keuze tussen het voorzitterschap van de eurogroep en het ministerschap is nu niet aan de orde, aldus de woordvoerder. ''Het plan ligt er nog niet.''

Juncker wilde het al
De discussie over een permanent voorzitterschap voor de eurogroep liep al toen de vorige voorzitter Jean-Claude Juncker opstapte. Hij pleitte voor een iemand die de baan fulltime zou kunnen vervullen, maar de ministers van Financiën van de eurolanden wilden liever iemand uit hun midden.

Een woordvoerder van de Europese Commissie liet vrijdag doorschermeren dat het dagelijks bestuur van de EU wel wat in de plannen van een permanente voorzitter ziet. ''Dit past in de hele discussie over het verdiepen van de economische monetaire unie en die discussie zal nog wel verder gevoerd gaan worden.'' De commissie heeft een blauwdruk geschreven waarin ze onder meer pleit voor een soort Europees ministerie van Financiën.

Griekenland
Dijsselbloem bezoekt vrijdag als voorzitter van de eurogroep Griekenland. Het land kreeg van Europa voor honderden miljarden euro's aan steun en moet in ruil daarvoor ingrijpend bezuinigen en hervormen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen