Beurs31 mei '13 17:15

Dijsselbloem wil aanblijven tot 2015

Auteur: Thijs Baas

Jeroen Dijsselbloem wil in ieder geval tot eind 2014 aanblijven als voorzitter van de eurogroep. Hij meldt dat vanuit Athene, waar hij een gesprek heeft met de Griekse minister van Financiën Yannis Stournaras.

Dijsselbloem vindt een permanente voorzitter van de eurogroep niet nodig. Hij reageert op opmerkingen van de Franse president François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel donderdag over de wenselijkheid van een fulltime voorzitter voor de groep van ministers van Financiën van de 17 landen die de euro als munteenheid hebben.

Permanente voorzitter
Dijsselbloem oefent het voorzitterschap uit naast zijn functie als minister van Financiën. Hij werd in januari van dit jaar voor tweeënhalf jaar benoemd. Het idee voor een permanente voorzitter is volgens Dijsselbloem niet nieuw. Daar is de afgelopen jaren al meerdere keren over gesproken, zei de minister, die benadrukte de opmerkingen van Hollande en Merkel niet als een aanval op zijn persoon te beschouwen.

Vrijdag was de eerste keer dat Dijsselbloem Griekenland als voorzitter bezocht. Hij zei te hopen dat het herstel van de economie van de eurozone volgend jaar zal inzetten. Volgens hem zijn er nu al tekenen dat de Griekse economie de weg omhoog heeft gevonden. Als het land aan alle eisen van de Europese Unie blijft voldoen, kan er in april 2014 worden gekeken of er nog maatregelen moeten worden genomen om de Griekse schuld dragelijk te maken, aldus Dijsselbloem.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen