Het is officieel: Dijsselbloem voorzitter eurogroep
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is de nieuwe voorzitter van de eurogroep. De ministers van Financiën van de 17 eurolanden kozen Dijsselbloem tot hun nieuwe voorman.
Dat maakte de woordvoerder van de vertrekkende voorzitter Jean-Claude Juncker bekend. De benoeming is in eerste instantie voor 2,5 jaar.
Juncker bekleedde de functie sinds 2005.
Spanje tegen
De benoeming van minister Jeroen Dijsselbloem als voorzitter van de eurogroep was niet unaniem. Spanje steunde de benoeming niet, zo maakte de vertrekkende voorzitter Jean-Claude Juncker na afloop van het overleg tijdens een persconferentie bekend.
Juncker zei niets over de reden van de nee-stem van Spanje voor Dijsselbloem als de nieuwe voorman van de vergadering van de ministers van Financiën van de 17 eurolanden. Maar het feit dat de verkiezing niet unaniem was "heeft geen dramatische gevolgen'', aldus de Luxemburger.
Voor Dijsselbloem was het geen verrassing dat Spanje tegen stemde, want hij was al op de hoogte van het voornemen van Spanje. “Mijn Spaanse collega heeft dat verder niet toegelicht. Hij heeft alleen aangetekend dat het geen beslissing met unanimiteit kon zijn. Dat vind ik jammer, maar daarna heeft hij ook gezegd dat hij, nu ik gekozen ben, natuurlijk collegiaal met mij de schouders eronder zet en mij constructief gaat helpen zoals we met elkaar de eurogroep moeten helpen", zei Dijsselbloem.
Zuidelijke landen bezorgd
De zuidelijke landen maken zich wel wat zorgen dat Dijsselbloem een strenge rentemeester wordt, zegt verslaggever Anke Truijen. "Spanje, Frankrijk en Italië zijn bang dat hij dezelfde houding hanteert als in zijn functie de Nederlandse minister van Financiën."
Dijsselbloem geeft aan dat het wel meevalt, met die angst. “Ik weet niet of het zo zorgen baart. Er zijn een aantal zuidelijke landen die op het gebied van begrotingsherstel grotere stappen zetten dan Nederland op dit moment. Dat dwingt toch wel respect af. Er wordt op een ongelooflijk ingrijpende manier gesaneerd, met grote sociale gevolgen. Ik zou daar niet te licht over willen spreken."
Aanwakkeren groei
In een brief waarin hij zijn voorzitterschap uiteenzet, benoemt hij drie punten die hij wil nastreven, zegt verslaggever Anke Truijen. “Ten eerste is dat de voltooiing van de bankenunie, het tweede is het op orde brengen van het begrotingen om vertrouwen terug te winnen in de eurozone. Het derde punt is dat hij economisch beleid wil uitzetten, dus niet meer het crisismanagement wat er nu is. Hij wil inzetten op blijvende groei, welvaart en hij wil de massawerkloosheid aanpakken."
"Onze focus zou moeten verschuiven van crisismanagement naar het bieden en uitvoeren van solide beleid op de middellange termijn.'' De uitvoering van dit beleid is niet alleen goed voor een duurzaam financieel beleid, maar ook voor het verbeteren van concurrentie, groei en werkgelegenheid, stelt Dijsselbloem zelf.
Daarnaast wil Dijsselbloem de eurogroep ook internationaal aanzien geven. "Hij wil zelf plaatsnemen in de G20, het overleg tussen ’s werelds grootste economieën."
Felicitaties Rutte
Premier Mark Rutte feliciteert Jeroen Dijsselbloem met zijn benoeming als voorzitter van de eurogroep. "Hij heeft de volledige steun van mij en de collega's in het kabinet. Terecht heeft hij vanavond ook de steun van zijn Europese collega's gekregen. Jeroen Dijsselbloem staat in een sterke Nederlandse traditie van gezonde overheidsfinanciën, economische groei en internationale samenwerking. Dit is ook de weg die we stap-voor-stap in Europa moeten volhouden.''