Beurs26 mrt '14 18:06

AEX nadert 400 punten

Auteur: BNR Webredactie

Beleggers op de Europese aandelenbeurzen waren woensdag goedgeluimd. Het optimisme werd gevoed door positieve berichten over de Amerikaanse economie en de hoop op extra stimuleringsmaatregelen in Europa en China. In Amsterdam naderde de AEX voor het eerst in bijna drie weken het niveau van 400 punten.

De graadmeter sloot 1 procent hoger op 396,89 punten en de MidKap-index ging 0,5 procent vooruit tot 660,03 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen respectievelijk 1,2 en 0,9 procent, terwijl de FTSE onveranderd sloot.

SBM Offshore, Fugro
De dienstverleners aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore en Fugro voerden de AEX aan met winsten van ruim 2 procent. SBM profiteerde van een analistenrapport van zakenbank Theodoor Gilissen, Fugro sleepte een 3-jarig contract van Murphy Sabah Oil in de wacht voor bodemonderzoek in Maleisië. Theodoor Gilissen noemde de zorgen over een hoge schikking voor vermeende omkoping door SBM overdreven. De bank rekent op een maximaal bedrag van 400 miljoen euro, maar acht het ook mogelijk dat het bedrag aanzienlijk lager uitkomt.

KPN was de hekkensluiter in de AEX met een verlies van 1,1 procent. Het Mexicaanse América Móvil (AMX) heeft zijn belang in het telecombedrijf enigszins verkleind tot 26,69 procent.

Ziggo daalde
Kabelbedrijf Ziggo daalde 0,2 procent. De Europese Commissie heeft de datum voor het oordeel over de overname van Ziggo door UPC-eigenaar Liberty Gobal opgeschoven. Het uitstel hangt samen met het verzoek van de Nederlandse toezichthouder ACM aan Brussel om de voorgenomen fusie zelf te mogen beoordelen.

Lloyds Banking Group verloor in Londen bijna 5 procent. De Britse overheid bracht het belang in de deels genationaliseerde bank verder terug. De overheid bezit nu nog een kleine 25 procent van de bank die in 2008 met staatssteun van de ondergang moest worden gered.

De Britse tapijtverkoper Carpetright kwam woensdag voor de derde keer in bijna 6 maanden tijd met een winstwaarschuwing naar buiten. Het bedrijf heeft te kampen met zwakkere verkopen, vooral in Nederland. Het aandeel zakte op de Londense beurs ruim 5 procent.

Euro noteerde 1,3784 dollar
De euro was 1,3784 dollar waard, tegen 1,3805 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 99,94 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 106,81 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen