Beurs20 aug '12 10:05

Consumenten blijven somber

Auteur: Arjan Meesterburrie

Nederlandse consumenten blijven somber, ondanks de lichte groei van de economie. Het consumentenvertrouwen komt in augustus uit op -32, net zo laag als in juli, zo meldt het CBS.

Het consumentenvertrouwen is daarmee nog altijd erg laag. Het gemiddelde over de afgelopen 20 jaar staat op - 8. Het consumentenvertrouwen is gebaseerd op de economische situatie in de afgelopen twaalf maanden én de verwachting van de economische situatie in de komende twaalf maanden.

Koopbereidheid
Ook de koopbereidheid veranderde van juli op augustus nauwelijks, zo blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daarbij wordt vooral ook meegewogen of consumenten het een gunstige tijd vinden om grote aankopen te doen.

Lichte groei economie
Vorige week werd bekend dat de Nederlandse economie tegen de verwachting een klein beetje is gegroeid in het tweede kwartaal. Volgens economen betekent de groei van 0,2 procent echter nog niet dat de vlag uit kan. De werkloosheid steeg in juli tot 510.000. Het was voor het eerst sinds 1996 dat het aantal werklozen boven de half miljoen uitkwam.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen