Beurs15 aug '12 18:06

Expansiedrift Ikea lichtend voorbeeld voor bedrijfsleven

Auteur: Anne-Greet Haars

Ikea wil minimaal honderd budgethotels bouwen in Europa. “Ze schakelen rondom hun eigen competenties naar een nieuw business model”, vertelt bedrijvendokter Anton Wiggers op BNR.

Ook overweegt de Zweedse meubelreus om studentenhuizen te gaan bouwen.

“De visie van Ikea luidt 'to create a better everyday life for the many people'", vertelt Paul Moers, retaildeskundige, woensdag op BNR. “Dat zegt het natuurlijk al. En als je een sterke basis van je organisatie hebt, dan kan je meer doen dan inrichten alleen.”

Afhankelijk van Europa
“Ikea, met ongeveer 300 vestigingen, zet zo’n beetje 23 miljard euro om, dus dat is niet kinderachtig. Van Europa zijn ze voor 80 procent afhankelijk. Het interessante is dat waar andere bedrijven hun hoofden laten hangen, Ikea juist zegt dat Europa misschien moeilijk is en dat ze daarom wat anders gaan doen”, vervolgt Moers.

Ondernemerschap
“Voor bedrijven die in een crisisscenario zitten, is het verstandig om scenario’s klaar te hebben. Er wordt geappelleerd aan ondernemerschap, durf en focus. Als je die keuze maakt, moet je de switch maken en daar blijft het vaak steken bij bedrijven”, vervolgt Anton Wiggers van Themis Company.

Competenties
Wiggers legt uit dat Ikea hier rondom de eigen core competenties een nieuwe product ontwikkelt. “Ze realiseren zich dat ze in een aantal dingen heel goed zijn; een goede uitstraling en een goede merkperformance. Maar het business model van hoe een hotel werkt, besteden ze uit aan een derde partij. En dat is buitengewoon verstandig.”

Materialen
“Het leuke aan Ikea is dat ze precies weten hoe ze met hun materialen om moeten gaan. Ze zijn één van de weinige bedrijven die niks weggooit. In de bouwsector wordt heel veel verspild. De kennis en techniek die Ikea daarvoor in huis heeft, kunnen ze waanzinnig goed toepassen in het bouwen van hotels. Dat kan uiteindelijk alleen maar een voordeel voor de consumenten opleveren”, vertelt Moers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen