Beurs16 okt '14 15:37Aangepast op 17 okt '14 13:38

De werkloosheid daalt opnieuw

Auteur: BNR Webredactie

De werkloosheid daalt in september verder naar 8 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Volgens Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, zijn er meer mensen aan het werk. "Er zijn vierduizend minder werklozen en dat komt volledig doordat die mensen werk hebben gevonden."

Bij de ene sector gaat het beter dan bij de andere, zegt Van Mulligen. "Bij de uitzendbranche en de detailhandel en industrie gaat het al een tijdje beter en zijn veel mensen aan het werk gegaan. Maar bij de 55-plussers gaat het minder. Daar is het aantal WW-uitkeringen onverminderd hoog."

55-plussers
55-plussers blijven vaak langer in de WW zitten. "Mensen op die leeftijd komen lastiger aan de slag. Zeker in tijden van een slechte arbeidsmarkt geven werkgevers toch de voorkeur aan jonge mensen. Daarnaast mogen ze langer in de WW zitten, waardoor er minder druk is om een nieuwe baan te zoeken."

Het is een andere situatie dan een paar jaar geleden maar het is nog steeds lastig om aan een baan te komen, zegt Van Mulligen. "Er zijn duidelijk minder banen dan eerst, ook al neemt het wel iets toe. Er zijn nog steeds meer dan 600.000 mensen werkeloos. Dus ook al trekt het aan, het vinden van een nieuwe baan is nog steeds lastig."

Vooruitzicht
De vooruitzichten zijn volgens Van Mulligen nog gematigd. "Wat de werkgelegenheid doet hangt vooral af van de economische groei. Want die is tot nu toe heel bescheiden geweest in Nederland. Wil die werkeloosheid verder dalen dan is er sterkere economische groei nodig. En de meeste ramingen die er nu liggen die zijn nog niet denderend."

Gerelateerde artikelen