Beurs11 feb '14 10:14

Airbus: aanhoudend sterke vraag uit Azië

Auteur: BNR Webredactie

Luchtvaartmaatschappijen in Azië en Oceanië hebben tot en met 2032 bijna 11.000 nieuwe vliegtuigen nodig, waarvan 4100 grote toestellen die geschikt zijn voor lange afstanden.

Dat blijkt uit een marktprognose die vliegtuigfabrikant Airbus dinsdag heeft gepubliceerd.

De regio is daarmee goed voor 37 procent van de vraag naar vliegtuigen in de komende 2 decennia. Gemeten naar de totale orderwaarde (1,8 biljoen dollar) is het aandeel zelfs 42 procent. Dat komt doordat luchtvaartmaatschappijen in Azië en Oceanië naar verhouding veel grote toestellen nodig hebben.

Luchtvaartbedrijven uit bijvoorbeeld China, Japan en Indonesië zullen volgens Airbus hun passagiersvloten de komende 20 jaar meer dan verdubbelen tot in totaal 12.000 toestellen. Nu hebben zij een kleine 5000 vliegtuigen in gebruik voor het vervoer van reizigers. Daarvan worden er naar verwachting ruim 3700 vervangen.

Airbus denkt dat met de aanhoudende groei van de Aziatische luchtvaartsector ook de vraag naar zijn eigen toestellen groot zal blijven. Het afgelopen jaar haalde het bedrijf in de regio definitieve orders binnen voor 379 vliegtuigen, en leverde het 331 toestellen af bij klanten.

Gerelateerde artikelen