Beurs16 mei '14 09:10Aangepast op 16 mei '14 10:20

Winstdaling voor ABN Amro

Auteur: BNR Webredactie

ABN Amro heeft in het eerste kwartaal 311 miljoen euro winst geboekt. Dat is een kwart minder dan dezelfde periode een jaar geleden. Ook stegen de kosten met 1 procent naar 1,14 miljard euro.

In het resultaat is een heffing verwerkt die de Staat heeft opgelegd als bijdrage voor de nationalisatie van SNS Bank in 2012. Exclusief deze post, realiseerde ABN Amro een winst van 378 miljoen euro. Dat is 88 miljoen euro meer dan een jaar geleden.

De bank is dan ook tevreden met het resultaat, zegt CFO Kees van Dijkhuizen. "We kijken door de cijfers heen. Vorig jaar hebben we zo'n 300 miljoen euro eenmalig teruggekregen op een Griekse lening. Ook voor dat soort zaken corrigeren wij. Dus het onderliggende beeld is goed."

Broos herstel
Wel plaatst de financieel topman nog enkele kanttekeningen. Zo kampt de bank nog altijd met afschrijvingen van slechte leningen. Dat gaat langzaam beter, zegt Van Dijkhuizen. "Met een streep onder langzaam. De arbeidsmarkt is nog erg slecht en ook het MKB heeft het moeilijk, dus we hebben nog wel hoge voorzieningen."

In navolging van het CBS tempert ook Van Dijkhuizen de uitspraak van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem 'dat we uit de crisis zijn'.

"We zijn uit de crisis aan het kómen. dat is absoluut waar. Maar wij zijn wel van de afdeling, 'we zitten in de eerste versnelling', 'een zwaluw maakt maakt nog geen zomer. Het is een broos herstel, maar onderliggend zien we wel degelijk bewegingen in de goede richting."

Beursgang
Of de goede resultaten betekenen dat het voor ABN Amro nog dit jaar tot een beursgang zal komen, valt te betwijfelen. Van Dijkhuizen: "Natuurlijk willen we dit jaar verder verbeteren. Als we dit soort kwartalen weten voort te zetten, dan is dat goed. Uiteindelijk gaat de minister van Financiën hierover. Wij zullen hem uiteraard advies geven."

Dat zal 'conform afspraken' aan het eind van dit jaar gebeuren. "Dan zal hij een besluit nemen. Als je dan moet gaan starten, praat je dus echt wel over de eerste helft van volgend jaar."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen