Beurs4 nov '13 08:05Aangepast op 4 nov '13 10:25

Factuur over betalingstermijn? Overheid laat 'm nog even liggen

Auteur: Pieter van den Akker

De overheid houdt zich nog steeds slecht aan de afgesproken betaaltermijn. Dat blijkt uit een enquête onder credit managers door het Verbond van Credit Management Bedrijven.

Minder dan eenderde van de geënquêteerden noemt de overheid een goede betaler. Dat is opvallend, omdat sinds begin dit jaar de betalingstermijn voor de overheid wettelijk is vastgelegd, juist door diezelfde overheid.

Mannes Westhuis is voorzitter van het Verbond van Credit Management Bedrijven.

Wie is de grootste wanbetaler: het rijk, de provincie of de gemeenten?
"De lagere overheden komen er toch nog het slechtst van af. In het onderzoek zien we wel dat men zegt dat de hogere centrale overheden zich al wat beter aan de betaaltermijnen gaan houden. Daar gaat het wel de goede kant op."

Hoeveel te laat betalen deze overheden?
"Als wij ze aanduiden als partijen die niet op tijd betalen, is het in ieder geval over de afgesproken 30 dagen heen. Dat is op zich heel opmerkelijk, want vanaf maart dit jaar is er heel duidelijke wetgeving over het betaalgedrag van overheden. Daar houden ze zich nog niet aan."

Maakt niemand gebruik van sanctiemogelijkheden?
"Nou ja, de overheid betaalt eigenlijk heel netjes rente. Maar dat is juist een beetje het probleem. Ik denk dat ze gevangen zitten in het stelsel van begrotingen en bevoorschottingen. Dat betekent dat ze afhankelijk zijn van het moment dat ze geld hebben. Maar dat neemt niet weg dat wij vinden dat dat juist beter zou moeten. Misschien moeten ze ook aan modern credit management gaan doen. Zorg dat de inkomsten worden afgestemd op de uitgaven en dat mensen dus op tijd betaald worden. Dat is voor de credit manager en bedrijven gewoon heel belangrijk."

Hoe zit dat in het bedrijfsleven? Daar ging het een tijdje ook niet goed.
"Ik denk dat we daar het dieptepunt gehad hebben. Waar vorig jaar rekeningen nog ongeveer 32 dagen open stonden ná de vervaldatum, is dat inmiddels teruggebracht naar 26 dagen. Dat gaat heel duidelijk de goede kant op. Als je de credit managers mag geloven, gaan we duidelijk de goede kant op. Men is erg optimistisch dat het betaalgedrag de komende tijd zal verbeteren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen