Beurs17 apr '14 09:43

Werkloosheid daalt licht in maart

Auteur: BNR Webredactie

De werkloosheid is in maart wederom licht gedaald. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De werkgelegenheid daalde ook.

De werkloosheid daalde met 7000 tot 684.000 personen. Deze daling werd veroorzaakt doordat mensen zich terugtrokken van de arbeidsmarkt, niet doordat meer mensen betaald werk kregen. Het aantal mensen met betaald werk nam in maart opnieuw af.

Minder banen
"Je zou denken, het gaat economisch goed, dus dan moet de arbeidsmarkt ook weer aantrekken. Maar helaas is het tegenovergestelde nog steeds waar", zegt Peter Hein van Mulligen, onderzoeker bij het CBS. Dat zowel het aantal banen als het aantal geregistreerde werkzoekenden daalt, is de trend van de afgelopen maanden. "Afhankelijk van welke groep het grootst is, stijgt of daalt de werkeloosheid."

Kopschuw
Mensen zijn meer afwachtend geworden. "Het is een slecht economisch jaar geweest, met de werkgelegenheid ging het heel slecht. Consumenten zien dat en dat maakt ze kopschuw. Ze hebben weinig vertrouwen in de zoektocht naar een baan", aldus Van Mulligen. Het CBS gaat er niet vanuit dat de werkgelegenheid dit jaar nog aantrekt. "Daarvoor moet het eerst een langere periode beter gaan met de economie."

Gerelateerde artikelen