Duitsland wil af van 'mesttoerist'
De regering van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen wil af van Hollandse mest. Nu mogen Nederlandse boeren nog hun mest achterlaten op de Duitse akkers, maar volgens de deelstaat loopt dit 'mesttoerisme' de spuigaten uit
In 2012 werd ruim 1,4 miljoen ton mest vanuit Nederland op de Duitse akkers achtergelaten. Volgens het bestuur van de deelstaat is ruim 40 procent van het grondwater inmiddels vervuild door meststoffen. Ze eisen een stop van deze 'mestdump'.
Wiebren van Stralen, mest-specialist bij LTO Noord, spreekt tegen dat er sprake is van een dump. "Ieder gewas heeft bemesting nodig. En als je zelf geen grond hebt, dan ga je naar de buren. Dat is gewoon legaal."
In Nederland wordt meer mest geproduceerd dan gebruikt mag worden. Van Stralen: "Er zijn regels die het gebruik van mest per hectare beperken. Die heb je in Duitsland ook. Maar in Duitsland hebben ze meer grond tot hun beschikking en die boeren willen die mest best ontvangen, in tegenstelling tot wat de berichten nu doen denken."
Het probleem ligt volgens de mest-specialist niet bij de Nederlandse boeren, maar bij de Duitse overheid. "Dat het grondwater vervuild is door meststoffen lijkt mij een teken dat de Duitsers er minder goed op toezien dat de regels die het gebruik van mest beperken, worden nageleefd. Blijkbaar slagen ze er niet in om dat onder controle te krijgen."
De minister die zich als grote tegenstander opwerpt, verdoet volgens Van Stralen dan ook zijn tijd. "Hij heeft al eerder bot gevangen in Brussel hierover. Ik denk dat, dat nu weer gaat gebeuren."