Beurs15 mei '14 16:33

Beurzen lager na gemengde groeicijfers

Auteur: BNR Webredactie

De Europese aandelenbeurzen gingen donderdagmiddag omlaag. Gemengde economische groeicijfers uit de eurozone zorgden voor een wisselvallige handelssessie. In Amsterdam verwerkten beleggers de kwartaalresultaten van Aegon, BAM en Imtech.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,4 procent lager op 401,84 punten. De MidKap zakte 1,2 procent tot 652,44 punten door een fors koersverlies van Imtech. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tussen 0,2 en 0,6 procent.

"De groei in het eurogebied valt wat tegen. We zitten in een langdurige periode van lagere groei en daar moeten we mee leren leven. De schuldenniveaus van de landen mogen niet te ver meer oplopen en daardoor vloeit er minder geld naar de economie", aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

Stagnatie
De markt verwerkte een stagnatie van de Franse economie en een sterker dan voorziene economische groei in Duitsland in het eerste kwartaal. In Nederland ging de economie onverwacht sterk achteruit, mede doordat er minder gas werd verbruikt in de zachte winter.

Ook in Italië kromp de economie onverwacht. In de gehele eurozone bedroeg de groei 0,2 procent, terwijl was gerekend op een vooruitgang met 0,4 procent.

Daler
Grootste daler in de AEX was het Egyptische bouw- en kunstmestbedrijf OCI met een min van ruim 3 procent. Heineken en Unilever gingen aan kop met plussen van 1 procent.

Aegon daalde 1,6 procent en leverde daarmee een eerdere koerswinst weer in. De verzekeraar boekte in het eerste kwartaal meer winst dan een jaar eerder. Vooral de pensioenactiviteiten in de Verenigde Staten leverden meer op.

Midkap
In de MidKap waren beleggers niet te spreken over de kwartaalberichten van technisch dienstverlener Imtech en bouwbedrijf BAM. Imtech stond onderaan met een koersverlies van 5,6 procent en noteerde daarmee op de laagste koers ooit. BAM leverde ruim 2 procent in.

In Frankfurt zakte Deutsche Post DHL 3,8 procent. Het Duitse post- en expressbedrijf zag de winst en omzet in het eerste kwartaal licht stijgen, maar de groei bleef achter bij de verwachting van analisten.

Euro
De euro daalde tot het laagste niveau in bijna 3 maanden en was 1,3672 dollar waard, tegen 1,3715 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,5 procent tot 101,89 dollar per vat. Een vat Brentolie werd 0,2 procent duurder op 110,35 dollar.

Gerelateerde artikelen