Beurs26 jun '13 06:17Aangepast op 26 jun '13 08:03

Meer toeristen weten Nederland te vinden

Auteur: Marjan van den Berg

Nederland kan deze zomer naar verwachting ongeveer 2,7 miljoen buitenlandse toeristen verwelkomen: 50.000 oftewel bijna 2 procent meer dan vorig jaar.

Dat meldt het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC).

De lichte groei komt voornamelijk uit opkomende reismarkten, waaronder de zogeheten BRIC-landen: Brazilië, Rusland, India en China. Door de aanhoudende economische groei in die landen kunnen steeds meer mensen uit de middenklasse het zich permitteren om een eerste grote reis te maken. Vooral Amsterdam en de 'typisch Hollandse' windmolens hebben op deze reizigers volgens het NBTC een grote aantrekkingskracht.

Duitsers en Belgen
Toch komt van alle buitenlandse toeristen in Nederland deze zomer nog steeds wel de helft uit Duitsland en België. Thérèse Ariaans (NBTC): "Traditiegetrouw vinden we hen aan de Nederlandse kust, maar ze komen ook graag naar Nederland voor het groene Nederland en ook onze steden vinden zij erg aantrekkelijk."

Zo'n 30 procent van de bezoekers is afkomstig uit andere Europese landen. Slechts 20 procent komt van buiten het continent.

Het NBTC gaat ervan uit dat al deze internationale bezoekers in totaal bijna 1 miljard euro uitgeven tijdens hun zomerverblijf in Nederland, 18 miljoen euro meer dan vorig jaar.

Nederlanders
Ook de Nederlanders die in eigen land op vakantie gaan, zijn goed voor de economie. Ariaans: "We zien hen voornamelijk naar campings en bungalowparken gaan. Dat is door het hele land heen en de kust is ook populair."

Deze Nederlanders geven naar verwachting grofweg 900 miljoen euro uit aan eten, drankjes, reiskosten en andere vakantieaankopen. Dat is wel 20 miljoen euro minder dan vorig jaar.

Volgens het NBTC gaan er komende maanden zo'n 4,4 miljoen Nederlanders op vakantie in eigen land; een daling van 100.000 vergeleken met vorige zomer. Ook het aantal Nederlanders dat een buitenlandse reis in de planning heeft staan (5,4 miljoen) is iets gedaald. In totaal gaan er in juli en augustus ongeveer 9,8 miljoen Nederlanders met vakantie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen