Beurs20 feb '13 15:10Aangepast op 20 feb '13 16:39

Clingendael: Laat private beveiligers toe op koopvaardijschepen

Auteur: Mijke Hurkx

Nederland moet gewapende private beveiligers toelaten op koopvaardijschepen. Nu is die taak in handen van Defensie en dat is traag, duur en inflexibel. Dat blijkt uit onderzoek van Clingendael.

Bibi van Ginkel van onderzoeksinstituut Clingendael zegt dat het huidige beleid van Defensie niet langer houdbaar is. "Het duurt te lang voordat duidelijk wordt of er militairen beschikbaar zijn en het is duurder. Ook is het inefficiënt, omdat de beveiligers vaak in grotere teams werken dan private beveiligers. Een reder op een klein schip bijvoorbeeld, weet niet waar die 10 of 12 militairen aan boord moet huisvesten", zegt Van Ginkel op BNR.

Geweldsmonopolie
De Nederlandse Staat laat private beveiligers niet toe, omdat toelaten het geweldsmonopolie van de Staat schendt. Van Ginkel: "De Nederlandse Staat zegt dat ze willen vasthouden aan de Nederlandse zwaartemacht." Steeds meer landen om ons heen laten de private beveiliging op koopvaardijschepen wel toe, in tegenstelling tot Nederland. "Volgens het internationaal recht kan dat ook. Nederland is nog een van de weinige landen die zich strikt vasthoudt aan een verbod."

Pirvate partijen nu geen optimaal alternatief
Vorig jaar bleek dat reders toch private partijen in hadden gehuurd om zichzelf te beschermen. Dat bleek toen zeker niet optimaal. De reders werkten namelijk met minder betrouwbare beveiligingsbedrijven. Ook nu wijst Van Ginkel naar de Staat. "Maar 10 procent van de schepen die beveiliging nodig hebben, kunnen gebruikmaken van de militairen. Dus die andere reders gaan op zoek naar andere manieren om zichzelf te beveiligen. Omdat dat niet mag van de wet, moeten zij uitwijken naar de wat meer obscure bedrijven."

Scoren
"Je begint je af te vragen waarom Defensie dit zo wil. Op een zeker moment moet je de belangen wel tegen elkaar gaan afwegen. Je kan je afvragen of ze de huidige manier als hun eigen reddingsvest zien. Piraterijbestrijding is natuurlijk iets wat door het publiek wordt gezien als een belangrijke taak, daar kan je mee scoren. Defensie doet ook goed werk, maar een deel van de piraterijbestrijding kan je beter uitbesteden aan private beveiligers", aldus Van Ginkel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen