Beurs23 mei '14 17:59

FloraHolland worstelt met rol in veranderende sierteeltsector

Auteur: Thijs Baas

De toekomstige rol van FloraHolland binnen de bloemensector is nog in nevelen gehuld. Dat zegt topman Lucas Vos van de coöperatieve bloemenveiling tegen BNR. Over de gehele sector maakt hij zich minder zorgen. "Het fundament is goed, maar naar de rol van FloraHolland moeten we even goed kijken."

Fijn is het niet om te opereren in die onduidelijkheid, merkt Vos op. Jammer, maar niet onoverkomelijk, vindt hij. "Ik heb 4.500 leden en die vinden allemaal wat van de veiling. Ik moet naar hen allemaal luisteren, dus daar gaat wat tijd overheen. Maar we hebben onze leden gezegd dat we aan het eind van het jaar duidelijkheid gaan geven over de rol van FloraHolland in de sierteelt.

FloraHolland bestaat inmiddels 103 jaar. Voor het eerst in jaren schreef het bedrijf rode cijfers. Het aandeel van de veiling in de bloemenhandel loopt terug, maar zal uiteindelijk stabiliseren rond de 30 procent, verwacht Vos. Klanten hechten volgens hem veel belang aan een marktplaats waar de prijs bepaald wordt.

Naaldwijk
De FloraHolland-vestiging in Bleiswijk moest zijn veilingactiviteiten inmiddels staken. Dat het volume naar verwachting blijft afnemen, baart Vos weinig zorgen. "Dat gedeelte hebben we weggehaald en naar Naaldwijk overgebracht om kosten te besparen. We denken dat we met deze eenmalige correctie op een goed kostenniveau terecht kunnen komen."

Jaarlijks verdwijnen ongeveer150 mensen bij FloraHolland door natuurljk verloop. Voldoende om alles op te kunnen vangen. Er zijn dan ook geen plannen om er andere verstigingen uit te halen. Voor volgend jaar ziet Vos zelfs mogelijkheden tot verbetering, al is hij daarvoor afhankelijk van de consument en - niet te onderschatten - het weer. "Ik denk dat de sector structureel redelijk gezond is. Aan de handelskant zie je dat kleinere bedrijven het afleggen tegen grotere bedrijven."

De algemene beweging van het volume en de prijsvorming maakt een volgende ontslagronde niet waarschijnlijk. "De rol van FloraHolland is van oorsprong het veilen. Met kleinere partijen om je heen werkt dat goed, maar met grotere partijen is dat minder logisch. Om te bepalen welke rol er in de toekomst is weggelegd voor FloraHolland hebben we een adviesbureau in de arm genomen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen