Beurs20 jun '11 14:35Aangepast op 20 jun '11 14:58

EU is akkoord over permanent noodfonds

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Europa krijgt een nieuw permanent noodfonds. De EU-ministers van Financiën hebben maandag in Luxemburg een akkoord bereikt over het fonds voor de euro, dat halverwege 2013 in werking moet treden.

Het vervangt het huidige, tijdelijke noodfonds en zal ook zo'n 750 miljard euro bevatten, inclusief de betrokkenheid van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
Voorzitter Jean-Claude Juncker van de eurogroep, het overlegorgaan van EU-landen die de euro hanteren, heeft dat bekendgemaakt.
Uitwerking afspraken
Het akkoord is een uitwerking van afspraken die de EU-ministers in maart al maakten. De EU draagt 500 miljard euro bij aan het permanente noodfonds. Daarvan zal een bedrag van 80 miljard in contanten worden gestort. De rest bestaat uit garanties, waarmee geld op de kapitaalmarkt kan worden geleend.
Nederland
Minister De Jager van Financiën zei in maart dat Nederland 4,5 miljard in het fonds stort en daarnaast voor 35 miljard garant staat. Het permanente noodfonds moet geld kunnen uitlenen aan eurolanden in nood.
Juridisch niet in de haak
Het huidige, tijdelijke fonds dient vervangen te worden omdat het juridisch niet helemaal in de haak is. Daartoe is een kleine aanpassing van het EU-verdrag nodig.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen