Beurs7 nov '13 00:09Aangepast op 7 nov '13 06:27

'Grote banken mistig over hun investeringen'

Auteur: ANP Nieuws

Grote Nederlandse banken als ABN Amro, ING, Rabobank en SNS zijn nog steeds niet transparant over hun investeringen.

Ook geven ze nog te weinig openheid over hun eigendomsstructuur en dochterondernemingen, over in welke landen ze belasting betalen en hun lobbyactiviteiten richting overheden. Dat staat in een onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer, een initiatief van onder meer Oxfam Novib, FNV, Amnesty International en de Dierenbescherming.

Spaargeld
"Als klant bij deze banken heb je geen idee waar je bank in investeert en waar je spaargeld precies aan wordt besteed'', zegt Peter Bras, projectleider van de Eerlijke Bankwijzer. "Vooral de grote banken missen nog steeds het gevoel van urgentie om voldoende openheid te geven over hun investeringen en over de impact van hun beleid in de praktijk. Deze openheid is juist dringend nodig om het vertrouwen van klanten terug te winnen en om bij te dragen aan het verduurzamen van de economie.''

Kleinere spelers als ASN Bank, NIBC, Triodos en Van Lanschot geven volgens Bras veel beter aan in welke bedrijven en projecten zij investeren.

De onderzoekers van de Eerlijke Bankwijzer constateren dat alle banken sinds eind 2012 inmiddels wel inzicht bieden in hun duurzaamheidsbeleid. Daarnaast zijn vrijwel alle banken opener geworden over hun bonusbeleid.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen