Beurs13 feb '13 08:52

'Regels banken slecht voor kredietverstrekking aan ondernemers'

Auteur: Fleur de Bruijn

De stapeling van regels waar banken mee te maken krijgen, maakt het voor onze ondernemers nog lastiger om krediet te ontvangen. Dit zegt Leendert-Jan Visser, directeur MKB Nederland tegen BNR.

De Kamercommissies Economische Zaken en Financiën willen meer inzicht krijgen in hoe de kredietmarkt in Nederland werkt en dus organiseren ze vanmiddag een rondetafelgesprek met belanghebbenden en experts. Het gesprek is ingedeeld in drie blokken: de werking van de kredietmarkt op macroniveau, een blok hypotheken en een blok MKB-kredieten.

Redding SNS Reaal
Over dat laatste onderwerp praat Visser. Zijn belangrijkste boodschap: laat regelingen die succesvol zijn zoals de garantieregeling van de overheid in tact en maak het banken ook niet moeilijker om financiering te regelen voor ondernemers.

Visser valt met zijn pleidooi met zijn neus in de actualiteit: systeembanken hebben van minister Dijsselbloem van Financiën net te horen gekregen dat zij mee moeten betalen met de redding van SNS Reaal: “Het miljard dat die grote banken moeten betalen voor SNS helpt ondernemers niet”, aldus Visser.

Verbond van Verzekeraars
Hoewel banken traditioneel de financier van het MKB zijn, juicht Visser alternatieven toe. Bijvoorbeeld de uitspraak van het Verbond van Verzekeraars dinsdag om meer te willen investeren in ondernemers.

“Daar zijn we heel erg blij mee, want 75 procent loopt nu nog via de bank. Er zijn verschillende alternatieven, maar niet echt een goed alternatief. Dit initiatief van verzekeraars daarentegen juichen we zeker toe en we zijn zelfs al in gesprek.”

Sparringpartner
De rol van de bank moet volgens Visser echter niet onderschat worden. Niet alleen financieren banken MKB’ers, maar ze waren ook een sparringpartner voor het MKB. Die rol is volgens Visser ‘helaas’ naar de achtergrond geschoven. Wat hem betreft pakken de banken die functie wel weer op. “Want banken en ondernemers hebben veel aan elkaar. Met een goed krediet kunnen ondernemers investeren en innoveren en maken banken rendement.”

Gerelateerde artikelen