Beurs13 nov '14 11:41Aangepast op 13 nov '14 18:53

'Simpel kabeltje' bezorgt Aldel tweede leven

Auteur: BNR Webredactie

Het is nog niet voorbij voor het failliete Aldel. Begin volgend jaar wordt de aluminiumsmelter weer opgestart, tot blijdschap van de OR en de bonden.

De verwachting is dat er eind volgend jaar weer 200 mensen bij Aldel zullen werken. De eigenaar denkt dat er uiteindelijk weer 500 mensen aan de slag kunnen. Vorig jaar raakten 600 werknemers hun baan kwijt. Een deel van hen heeft al ander werk.

De fabriek kan weer open omdat er binnen drie jaar een stroomkabel komt tussen Duitsland en Delfzijl. Daardoor kan Aldel profiteren van goedkopere stroom. Aldel was in de problemen gekomen doordat het aanzienlijk meer geld kwijt was aan elektriciteit dan concurrenten in bijvoorbeeld Duitsland.

Volgens de Amerikaanse grootaandeelhouder Gary Klesch spelen ook verbeterde marktomstandigheden Aldel in de kaart.

In de bonen
Klaas Pijper, die als voorzitter van de Ondernemingsraad van Aldel vorig jaar zijn baan verloor, is erg blij. "Nu stond hij hier, nog geen jaar later, helemaal in de bonen", zegt verslaggever Harmen van der Veen vanuit Delfzijl. "Of hij zijn baan terugkrijgt, weet hij nog niet eens zeker, maar hij is gewoon hartstikke blij dat in zijn fabriek, waar hij de helft van zijn leven gewerkt heeft, gewoon de deuren weer opengaan. Wie had dat gedacht?"

Ook de vakbonden reageren verheugd. "Dit is een fantastisch mooie dag voor Noordoost-Groningen. De Duitslandleiding is een mooie oplossing waar de werknemers actie voor hebben gevoerd'', zegt Albert Kuiper, bestuurder FNV Metaal.

Jacqueline Twerda, bestuurder bij CNV Vakmensen: "Wat veel mensen niet voor mogelijk hielden, gaat nu toch gebeuren: de ovens gaan weer branden. Dit bericht is een geweldige opsteker voor de werkgelegenheid in Groningen.''

Gerelateerde artikelen