Meerderheid tegen snelle beursgang ABN Amro (update)
Een meerderheid van de Tweede Kamer is tegen de plannen van minister Jan Kees de Jager van Financiën om al in 2013 concrete stappen te zetten voor een beursgang van ABN Amro. De partijen zijn niet tegen privatisering van de staatsbank, maar willen liever nog even wachten. Dat blijkt uit een rondgang van BNR en het Financieele Dagblad.
De Tweede Kamer debatteert woensdag met De Jager over een eventuele verkoop van de bank.
Gedoogpartner PVV en oppositiepartijen PvdA, SP en GroenLinks zien voorlopig niets in een beursgang. BNR sprak onder andere met Tweede Kamerlid Bruno Braakhuis van Groenlinks. Luister naar het interview via de knop rechts.
GroenLinks en PVV
Als ABN Amro volgend jaar naar de beurs gaat, zou de bank 17 miljard euro opleveren. "Dat is te weinig", vindt Bruno Braakhuis van GroenLinks. "We willen minimaal de 25 miljard euro terugverdienen die de belastingbetaler ervoor heeft betaald. Dat betekent dat wij ABN Amro zeker niet voor 2015 willen privatiseren."
PVV-kamerlid Roland van Vliet wil de bank zo snel mogelijk verkopen, mits naast het volledige aankoopbedrag, ook de rente terug wordt verdiend. Dat lijkt de komende twee jaar onmogelijk.
Vier voorwaarden
Minister De Jager schetste in 2009 vier voorwaarden waaraan de bank moet voldoen voordat deze verkocht kan worden. Zo is een van de vereisten dat de financiële markt tot rust is gekomen. Ook moet de bank kunnen overleven zonder garanties en kapitaalsteun van de staat. Daarnaast moet de private investeerder zelf voldoende financiële middelen hebben en een goed bestuursplan hebben.
PVDA
“Er wordt niet voldaan aan alle voorwaarden die de minister schetst voor privatisering”, zegt PvdA-kamerlid Ed Groot. “Ik zie de haast niet om te privatiseren. Laat de minister ABN Amro eerst op eigen benen zetten, dus zonder garanties of kapitaalsteun van de staat. Het is toch geen ramp als ABN Amro nog een tijdje in staatshanden blijft? Met de Postbank hebben we geen slechte ervaringen. Dat was een innovatieve bank, zonder exorbitante salarissen of bonussen. Ik denk dat klanten van ABN Amro dat misschien zelfs een geruststellend idee vinden.”
Opmerkelijk
Dat PvdA de plannen van De Jager niet steunt, is opmerkelijk. In 2009 zei voormalig partijleider en minister van Financiën Wouter Bos nog dat de bank binnen enkele jaren weer verkocht zou worden.
ABN Amro werd in 2007 voor 25 miljard euro door de staat gekocht om de bank van faillisement te redden.