Beurs14 mei '14 08:26Aangepast op 14 mei '14 11:27

'Geef corporaties sleutelrol bij verwerven Vestia-boedel'

Auteur: Thijs Baas

De corporatiesector zal onderling moeten proberen de liquiditeitsproblemen bij individuele woningcorporaties op te lossen. Dat kan via de bestaande saneringsheffing, óf door lokaal woningen van Vestia over te nemen, tegen normale prijzen. Dat zegt Ronald Paping, directeur van de Woonbond, tegen BNR.

Een voorbeeld is Tilburg, waar de gemeente maar mondjesmaat slaagt in het verkopen van sociale huurwoningen. "De drie grote Tilburgse corporaties moeten met elkaar kijken hoe ze de vier- tot vijfhonderd woningen kunnen overnemen. Dat kan ook nog efficiency-voordelen opleveren. Het is diep triest dat Vestia speculeerde met derivaten, maar nu het probleem er is, moeten we wel zien het zo goed mogelijk op te lossen. En daar heeft de corporatiesector denk ik een hele grote verantwoordelijkheid in."

Volgens hoogleraar Woningmarkt Peter Boelhouwer wordt de Nederlandse woningmarkt verstoord als Vestia landelijk zesduizend woningen gaat verkopen aan de hoogste bieder. Vooral durfkapitalisten zijn geïnteresseerd in de woningen, blijkt uit onderzoek van het Financieele Dagblad.

Goedkoop
Ook Paping is totaal niet te spreken over de veiling. "Of de woningen worden veel te goedkoop verkocht, wat betekent dat bestemd vermogen weglekt, óf de woningen worden verkocht voor een bepaalde prijs, maar vervolgens veel te duur verhuurd of verkocht. En dat betekent dat de betaalbare sociale huurvoorraad enorm zal afnemen."

Gelukkig kent Nederland een solide systeem van huurbescherming. Toch is ook die bescherming niet toereikend. "Zodra de woningen vrijkomen zullen de durfkapitalisten de huur optrekken tot boven de  liberalisatiegrens van 700 euro, of ze zullen de woningen gaan verkopen. Ze willen gewoon een rendement van 7 tot 8 procent, en dat betekent dat je met sociale verhuur een te laag rendement haalt. Daarom zal men zo snel mogelijk proberen de woning te verkopen, óf heel weinig investeren in het onderhoud van de woningen."

Gerelateerde artikelen