Beurs12 nov '13 09:40Aangepast op 12 nov '13 10:14

Moody's: wereldeconomie in rustiger vaarwater

Auteur: BNR Webredactie

De wereldeconomie lijkt na een langdurige periode van turbulentie af te stevenen op een aantal jaren van meer stabiliteit. Dat stelt kredietbeoordelaar Moody's in een vooruitblik op de macro-economische ontwikkelingen in de komende twee jaar.

Volgens Moody's zijn de economische ontwikkelingen weer beter voorspelbaar geworden. ,,Hoewel de economische groei waarschijnlijk gematigd zal blijven vergeleken met eerdere periodes van herstel, lijkt een aantal van de grootste risico's rondom onze economische voorspellingen te zijn verdwenen'', aldus bestuurder Colin Ellis.

Somberder
Vergeleken met zijn vorige prognose in augustus is Moody's wel wat somberder geworden over opkomende markten. De firma schat dat de economische groei daar in 2013 uitkomt op 5 procent, en in de 2 daaropvolgende jaren aantrekt tot 5,5 procent.

Voor de 20 grootste economieën gaat Moody's nog altijd uit van een gematigd herstel. De kredietbeoordelaar rekent op een groei rond de 1,3 procent dit jaar, gevolgd door een expansie met 2 procent in 2014 en 2,25 procent in 2015. Die prognoses zijn grofweg in lijn met die van een kwartaal eerder.

Afbouw stimulering
Het voornaamste risico dat volgens Moody's het economisch herstel kan beteugelen, is een afbouw van stimuleringsmaatregelen door met name de Amerikaanse centrale bank. Verder ziet de kredietbeoordelaar mogelijke bedreigingen in een plotselinge verergering van de eurocrisis en hernieuwd politiek rumoer over het begrotingsbeleid in de Verenigde Staten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen