Beurs1 mei '13 15:17Aangepast op 2 mei '13 09:25

Nederlandse fietsrotonde gaat over de grens

Auteur: BNR Webredactie

Londen heeft interesse in de Nederlandse fietsrotondes. De fietsvriendelijke verkeersknooppunten worden momenteel getest in een onderzoekscentrum in Berkshire.

De rotondes met fietspaden zijn mogelijk volgend jaar al te zien in Londen, zo meldt de BBC. Het Nederlandse ontwerp geeft fietsers voorrang en zorgt ervoor dat automobilisten de fietsers kunnen zien als zij de rotonde verlaten.

Rotonde
De tests duren nog tot juli. Als alles goed gaat, worden de eerste rotondes volgend jaar in de Britse hoofdstad aangelegd. Verschillende campagnes riepen de afgelopen tijd op tot meer veiligheid voor Londense fietsers. In 2011 zijn in drie weken tijd twee fietsers overleden op een rotonde in het oosten van de stad.

Eigen strook
Volgens Bert van Wee, hoogleraar transportbeleid aan de TU Delft, komen we de fietspaden en fietsrotondes naar Nederlands model overal over de hele wereld tegen. "De rotonders zijn in Nederland populair geworden, omdat ze relatief veilig zijn. Je ziet de fietsers goed, ze hebben een eigen strook. Je hoeft eigenlijk maar op een kant te letten: het verkeer wat van links van de rotonde komt. De voorrangsregels zijn eenduidig", verklaart Van Wee het succes.

Exportproduct

Volgens Van Wee verdienen we er nog niet heel veel geld mee, maar we worden wel als een soort gidsland gezien. "Ik krijg regelmatig groepen beleidsmakers of wetenschappers uit andere landen op visite, die van alles willen weten over het Nederlandse fietsbeleid, fietsinfrastructuur en de effecten daarvan. In dat opzicht is het wel een exportproduct."

"Fietsen is aan het begin van de vorige eeuw best populair geweest in een heleboel steden in Europa. We denken vaak dat het typisch iets is voor Nederland en Denemarken en nog een beetje België en Duitsland. Maar in allerlei steden werd voor de Eerste Wereldoorlog gefietst."

Groeimarkt
"Maar dat hebben ze verwaarloosd en de opkomst van de auto is het fietsen daar tot nihil teruggedrongen", vervolgt Van Wee. "En nu komen ze er achter dat het eigenlijk wel een heel goedkope manier van ons verplaatsen is, goed voor de bereikbaarheid van mensen die geen auto beschikbaar hebben. Al met al zijn er allerlei landen die zeggen: 'eigenlijk willen we wel dat er veel meer gefietst wordt. Dat vinden de mensen prettig, het is gezond.' En dan kijken ze naar Nederland wat wel en niet werkt."

Van Wee vraagt zich af of de e-bike in de toekomst niet veel interessanter wordt. "Ik verwacht dat daar toch wel een grote groeimarkt aan zit te komen en al helemaal als elektrisch autorijden ook zal aanslaan. Dan wordt de elektische mobiliteit een belangrijk exportproduct."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen