Beurs7 nov '13 13:51Aangepast op 7 nov '13 15:40

ECB verlaagt rente naar 0,25 procent

Auteur: BNR Webredactie

De inflatie in de eurozone blijft de komende tijd bijzonder laag, verwacht de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi.

Draghi zei dat in een toelichting op de renteverlaging van de ECB. De daling van de inflatie was in oktober sterker dan verwacht, constateert  Draghi. In de eurozone zakte de inflatie vorige maand tot gemiddeld 0,7 procent, aanzienlijk lager dan het niveau van ongeveer 2 procent waar de ECB naar streeft. In dat kader nam de ECB de onverwachte stap om de rente al deze maand te verlagen.

Een lagere rente kan helpen de inflatie op te jagen. Daarbij kan het extra steun geven aan het voorzichtige economische herstel in de eurolanden. Als banken de lagere rente doorberekenen aan klanten zouden goedkopere kredieten ervoor kunnen zorgen dat de bestedingen en investeringen toenemen.

Alle instrumenten
Draghi herhaalde zijn belofte dat de rente nog een lange periode niet zal stijgen. Hij benadrukte verder dat de ECB alle instrumenten zal gebruiken om aan zijn doelstellingen te voldoen. In dat verband is besloten de mogelijkheden voor banken om ongelimiteerd geld te lenen bij de ECB tot midden 2015 te verlengen.

Volgens Draghi is er nog geen sprake van deflatie in de eurolanden. "Dan hebben we het over aanhoudende, zichzelf versterkende prijsdalingen in veel categorieën van goederen. Dat zien we nog niet'', stelde Italiaanse centralebankpresident. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone verlaagd naar 0,25 procent. Dat maakte de ECB donderdag bekend.

Leningen
De herfinancieringsrente, de rente die banken betalen voor hun leningen bij de ECB, stond met 0,5 procent de afgelopen maanden al op het laagste niveau ooit. De depositorente, de vergoeding die banken krijgen op hun tegoeden bij de ECB, bleef onveranderd op 0 procent.

Door de sterke daling van de inflatie in de eurozone groeide afgelopen week de verwachting dat de rente verder zou worden verlaagd. De meeste economen rekenden er echter niet op dat de stap nu al zou worden gezet.

Gerelateerde artikelen