Beurs22 nov '13 16:41

Arbeiders A2 krijgen huurgeld terug

Auteur: BNR Webredactie

De Poolse en Portugese arbeiders die werken aan de bouw van de A2-tunnel in Maastricht hebben ten onrechte maandelijks ruim 960 euro aan huisvestingskosten betaald. Ze krijgen dat geld terug.

Ook werken deze mensen te lang volgens de arbeidstijdenwet. Hun werktijden worden teruggebracht naar 40 uur per week.

Dat is bekendgemaakt bij de presentatie van het onderzoek van de Stuurgroep A2 Maastricht naar vermeende uitbuiting van arbeiders in het A2-tunnel-project. Volgens de stuurgroep - bestaande uit onder meer een commissie van experts en de gemeente Maastricht - is er strikt genomen geen sprake van uitbuiting, maar gaat het om misstanden. Uitbuiting zou een te zware beschuldiging zijn.

Aansprakelijk
Eerder op de dag liet vakbond FNV Bouw weten de bij de tunnel betrokken bouwbedrijven Ballast Nedam en Strukton aansprakelijk te stellen voor het niet-naleven van de cao en het uitbuiten van Poolse en Portugese werknemers, die werken voor onderaannemer Rimec.

Bestuurster Janna Mud van FNV Bouw is zwaar teleurgesteld over de conclusies van de stuurgroep. "De bouw-cao wordt niet nageleefd, mensen werken zelfs 60 uur per week en betalen een schandalig hoge huur", zegt ze. De vakbond eist dat de betrokken ongeveer 50 werknemers na afloop van hun contract half december in dienst blijven.

Ervaring
Volgens een woordvoerder van Avenue2, een projectorganisatie bestaande uit Strukton en Ballast Nedam, zijn daarover ook gesprekken gaande met Rimec. "Wij willen liefst dat deze mensen hier blijven werken gezien de ervaring die ze hebben opgedaan.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen