Beurs25 mrt '14 10:07

Consumptie daalt weer in januari

Auteur: BNR Webredactie

Nederlandse huishoudens hebben in januari 1,5 procent minder uitgegeven aan goederen en diensten dan een jaar eerder. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekend.

In november en december vertoonde de consumptie nog een voorzichtig herstel, na bijna 2,5 jaar van onafgebroken krimp. De cijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

De groei van de consumptie in november en december werd voor een belangrijk deel veroorzaakt door een sterke autoverkoop. Relatief veel consumenten kochten een auto voordat op 1 januari de aanschafbelasting (bpm) voor veel modellen omhoog ging. Daardoor groeiden de uitgaven in de categorie duurzame goederen in die maanden met respectievelijk 4,7 en 5,9 procent. In januari was dat nog maar 1,2 procent.

De uitgaven aan voedings- en genotmiddelen lagen in januari 2,6 procent lager dan een jaar eerder. Daarnaast besteedden huishoudens door het betrekkelijk zachte winterweer veel minder aan gas.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen