Beurs13 aug '14 08:18

We gaan minder betalen voor stroom

Auteur: BNR Webredactie

Consumenten betalen straks minder voor hun stroomverbruik. Dat schrijft het Financieele Dagblad. De inkoopprijs die bedrijven als Nuon en Essent betalen is het afgelopen half jaar met ruim een derde gedaald. En op langere termijn merken consumenten daar als het goed is ook wat van.

Volgens Paul van Selms, directeur van consumentencollectief United Consumers, gaat het wel even duren voordat de consument dat merkt. “Die verlaging wordt altijd wat vertraagd doorgevoerd", legt hij uit op BNR.

Voorraad eerst leeg
Dat heeft te maken met de markt waarin energiebedrijven opereren. "Het kan niet zo zijn dat als morgen de prijs daalt op de inkoopmarkt de prijs voor de consumenten ook meteen daalt. Er gaat een tijd overheen, omdat stroombedrijven vaak stroom ver van tevoren inkopen. Die voorraad moet eerst leeg, om het zo maar te zeggen.”

Vaak kun je als consument de prijs voor langere tijd vastleggen. Niet verstandig om nu te doen, zegt Van Selms. “Maar feitelijk is dat altijd al zo geweest. Mensen zijn geneigd om zekerheid te zoeken en hebben het idee dat energie per definitie altijd duurder wordt. Op dat beeld wordt veel stroom verkocht voor een vaste prijs, dan slapen mensen rustig. Alleen feit is dat energieprijzen morgen net zo goed kunnen dalen als stijgen. Dat betekent dat als je de prijs vastzet je een net zo grote kans hebt dat de prijs stijgt als dat –ie daalt. Met andere woorden: dat je dan te veel betaalt.”

United Consumers heeft ‘wel eens terugberekend over afgelopen periodes’.

Gerelateerde artikelen