Beurs14 aug '12 12:34

Hollandse whisky, champagne en gin zijn in opkomst

Auteur: BNR Webredactie

Hollandse champagne, whisky, limoncello, rum en gin. Steeds meer buitenlandse dranken worden in Nederland nagemaakt. Maar waarom hier een fles maken, als je deze ook gewoon kunt importeren?

Door: Remco Tomesen

Bij stokerij IJsvogel in het Limburgse Arcen zijn ze net begonnen met het stoken van whisky. Stookmeester Pieter Verschuren zag bij collegastokers dat je als Nederlander whisky van goede kwaliteit kunt maken, en besloot er zelf ook aan te beginnen.

Er is een economische noodzaak voor de stokerij om naast oer-Hollandse dranken als jenever en kruidenbitter, ook whisky te stoken, zegt hij. Verschuren: "Als je naar de markt kijkt is whisky de enige drank die stabiel blijft. De vraag stijgt zelfs licht, terwijl die bij de meeste andere gedestilleerde dranken wat terugloopt. In Nederland is de grootste markt nog steeds die van de jonge jenever, maar ook die loopt terug."

Limoncello
Er zijn steeds meer Nederlandse brouwerijen en stokerijen die buitenlandse dranken maken, merkt trendwatcher food & lifestyle Vincent van Dijk: "We zien dat een groeiend aantal van oudsher buitenlandse dranken in Nederland wordt gemaakt. Bekende voorbeelden zijn gin, wodka, whisky, limoncello. Zelfs steeds meer wijnen komen uit Nederland."

De Apostelhoeve uit Limburg komt dit najaar voor het eerst met een Limburgse champagne. Het bedrijf begon als eerste in Nederland met het produceren van wijn en zag er de laatste jaren in Nederland veel concurrenten bij komen. Er zijn nu naar schatting 40 serieuze professionele wijnmakers in Nederland, zegt Mathieu Hulst van de Apostelhoeve. Volgens hem doet lokale wijn het niet voor niets goed: "Als ik op vakantie ben, drink ik ook altijd een plaatselijke wijn daar. In de Bourgogne ga ik geen wijn uit Toscane drinken. Dat zie je ook in de gastronomie; die schenkt voornamelijk lokale wijnen. Dat begint zich hier in Limburg ook stilletjes aan te ontwikkelen."

Chauvinistisch
De Hollandse wijnen, champagnes en whisky's passen in een veranderende maatschappij, denkt trendwatcher Van Dijk. "Na jaren van globalisering zien we een trend van regionalisering. We zien een opkomst van regionale producten; we willen weten wat er in producten zit. Als producten van ver komen,  kijken we of we die ook zelf kunnen maken."

Stookmeester Verschuren ging op excursie in Schotland om te leren van lokale whiskystokers. Whiskymaken lijkt volgens hem best veel op het maken van jenever. Hij denkt dan ook dat zijn whisky de concurrentie aan kan met die van de Schotten en Ieren. "Met die kwaliteit moet het goed komen. En het is ook leuk om chauvinistisch te zijn en een product uit eigen land te nuttigen."

Komt er dan alleen maar topkwaliteit uit Nederland? Hoeven we nooit meer een Schotse whisky of Franse wijn te drinken? Van Dijk: "Ik heb ook wel slechte wijnen gedronken die je beter door de sla kunt gooien als azijndressing dan dat je die op de menukaart zet. Nederland is van origine geen wijnland, en heeft ook niet echt een wijnklimaat."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen