Beurs13 mei '13 16:08

'Vestia heeft geen liquiditeitsprobleem'

Auteur: BNR Webredactie

Vestia heeft toezichthouders gevraagd om zekerheid rond de procedurekosten die ze al maakt en nog gáát maken. De Rotterdamse corporatie wil de geleden schade, zoals bekend, verhalen op bestuurders, banken en accountants. Vestia acht het mogelijk dat de procedurekosten in de verdere toekomst voor haar alleen niet meer op te hoesten zijn.

De in financiële problemen geraakte woningcorporatie heeft die zekerheid ook gekregen, aldus een woordvoerder van Vestia. "Het wordt Vestia mogelijk gemaakt om deze procedures te voeren. Ik zie vastberadenheid bij Vestia en de toezichthouders om de procedures door te zetten", zo zegt hij tegen het FD.

De woordvoerder laat BNR weten dat er op dit moment geen sprake van is dat Vestia geld nodig heeft. "We hebben geen liquiditeitsprobleem", verzekert hij.

Zekerheid
Die zekerheid die Vestia vraagt, die heeft ze, zo laat het Ministerie van Binnenlandse Zaken (onder meer Wonen) weten. "Vestia heeft het onderwerp te berde gebracht. Het is staand beleid dat als er schade is berokkend aan de volkshuisvesting, zoveel mogelijk van die schade wordt verhaald", aldus een woordvoerder.

"Vestia moet haar proceskosten betalen uit de lopende exploitatie. Mocht dat problemen opleveren dan loopt dat mee in de kosten van het stelsel." Daarmee doelt de woordvoerder erop dat het meeloopt in de saneringssteun waarmee Vestia verplicht door de sector op de been wordt gehouden.

Saneringssteun
Die saneringssteun is nodig nadat Vestia vorig jaar failliet te dreigde gaan als gevolg van een riskante derivatenportefeuille van 23 miljard euro. Die kwam door de gedaalde rente zwaar negatief uit. Vestia moest door de autoriteiten worden gered. Zo is de derivatenportefeuille vorig jaar juni afgebouwd via een deal met de derivatenbanken, waarbij de verplichtingen van Vestia op de banken werd afgekaart op 2 miljard euro.

Aan die deal moet de sector verplicht via de saneringsheffing 700 miljoen euro bijdragen. En het is zeker niet uitgesloten - aldus het CFV en ministerie - dat er nog een tweede verplichte collecte in de sector wordt gehouden. Voor Vestia ligt de zaak scheef. De procedurekosten komen steeds voor rekening van Vestia. Maar zodra er geld uit de procedures terugkomt, wordt dat verrekend met de saneringssteun. Dus Vestia krijgt wel de lasten, maar niet de lusten.

CFV
Het Centraal Fonds Volkshuisvesting, de financiële toezichthouder in de sector, wil er niets over zeggen, behalve dan 'dat het nu geen indicaties heeft dat Vestia de proceskosten niet zou kunnen betalen'. Het CFV volgt de hersteloperatie bij Vestia op de voet.

Maar het fonds stelt wel dat 'altijd als één van de voorwaarden bij een saneringscorporatie geldt dat ze derden aansprakelijk stelt om de saneringssteun zo klein mogelijk te houden'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen