Beurs17 mrt '14 16:46

Dijsselbloem: cao's banken verder versoberen

Auteur: BNR Webredactie

De cao's bij banken kunnen nog verder worden versoberd. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) schrijft dat maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Dijsselbloem heeft sinds zijn aantreden geageerd tegen de in zijn ogen 'goudgerande' arbeidsvoorwaarden in de financiële sector. In de nieuw afgesloten cao's is weliswaar een begin gemaakt met de versobering, maar er kan nog best een tandje bij, vindt de minister. Vooral de pensioenen en de secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen verder worden versoberd.

Dijsselbloem heeft de bestuurders bij de twee staatsbanken ABN Amro en SNS Reaal gevraagd om in de onderhandelingen met de vakbonden fors in te zetten op versobering. De onderhandelingen hebben daar nog niet tot een resultaat geleid. In de cao’s van ING, Rabobank en RBS is al wel sprake van versobering.

Omdat de loonkosten een aanzienlijk deel vormen van de kosten van banken, is het terugdringen van de salarissen en extraatjes van belang voor een stabieler financieel stelsel, aldus Dijsselbloem. Met het versoberen van bonussen leveren banken en bankmedewerkers bovendien 'een belangrijke bijdrage aan het overbruggen van de kloof die is ontstaan tussen de maatschappij en de financiële sector'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen