Beurs4 apr '13 13:07Aangepast op 4 apr '13 17:47

Rijken stallen 25.000.000.000.000 euro op Maagdeneilanden

Auteur: Pieter van den Akker

De gegevens van duizenden steenrijke rekeninghouders op de Britse Maagdeneilanden liggen op straat. Voor het eerst wordt duidelijk wie zij zijn en hoeveel zij hebben gestald op het eiland met het bankgeheim: zo'n 25.000.000.000.000 euro.

De Britse krant The Guardian publiceert de komende dagen stapje voor stapje steeds meer over de bevindingen over het bekende belastingparadijs. De krant heeft ongeveer twee miljoen gelekte e-mails en andere documenten in handen. Daaruit komt onder andere een rijtje rekeninghouders naar voren. Een greep daaruit: Jean-Jacques Augier (de penningmeester van de verkiezingscampagne van de Franse president Hollande), de voormalige minister van Financiën van Mongolië, de president van Azerbeidzjan en zijn familie, en de vrouw van de Russische vicepremier.

Zij hebben de fiscus ontlopen door hun geld op geheime bankrekeningen te stallen of door forse leningen binnen te slepen met de oprichting van bedrijven die alleen op papier bestaan. The Guardian werkt met deze publicaties samen met het International Consortium of Investigative Journalists en zal gaandeweg meer namen bekendmaken.

'Wikileaks'
Volgens The Guardian kunnen de onthullingen 'in potentie een seismische schok teweegbrengen'.

Het lijkt wel een beetje een Wikileaksaffaire, zegt redacteur René de Monchy. Hij wijst erop dat een internationale rel over belastingontduiking geboren lijkt. Honderden namen van politici en andere beroemdheden staan op het punt gepubliceerd te worden, aldus De Monchy.  "'Er is internationaal veel aandacht voor deze zaak. Staatssecretaris Weekers heeft bijvoorbeeld ook al gereageerd. Die zegt er alles aan te zullen doen om te achterhalen of er ook Nederlandse bedrijven bij zijn." 
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen