Beurs13 mei '14 11:51

Vertrouwen Duitse beleggers sterk gedaald

Auteur: BNR Webredactie

Het vertrouwen van Duitse beleggers en analisten in de economie is in mei sterk gedaald, onder meer door zorgen over de aanhoudend lage inflatie en de sterke euro. Dat blijkt uit cijfers die dinsdag werden gepubliceerd door onderzoeksbureau ZEW.

De vertrouwensindex van het ZEW, die de verwachtingen voor de komende 6 maanden weergeeft, noteerde een stand van 33,1, tegen 43,2 een maand eerder. Economen hadden in doorsnee een daling verwacht tot 40. De graadmeter is nu al 5 maanden op rij aan het dalen. In december bereikte de index met een stand van 62 nog het hoogste niveau in 7 jaar.

Door de sterke euro kan het economisch herstel in de eurozone worden ondermijnd, omdat producten van Europese bedrijven in het buitenland duurder worden, wat ten koste kan gaan van de export. De aanhoudend lage inflatie in het eurogebied wakkert daarnaast de vrees aan voor deflatie, wat tot uitstelgedrag kan leiden bij consumenten. Verder zijn er zorgen bij beleggers over de onrust in Oekraïne en de zwakkere groei in opkomende markten.

Volgens ING-econoom Carsten Brzeski gaat het om de sterkste maandelijkse daling van de ZEW-index sinds mei 2012. Brzeski stelt dat het cijfer aangeeft dat de risico's voor de Duitse economie toenemen en dat de grootste economie van Europa steeds meer tegenwind begint te ondervinden.

Gerelateerde artikelen