Beurs5 mrt '13 14:18

'Toezichthouder heeft niet gefaald bij Libor'

Auteur: BNR Webredactie

De Britse financiële toezichthouder FSA vindt dat hij niet op grote schaal heeft gefaald in het toezicht op banken die betrokken waren bij het schandaal rond het rentetarief Libor.

EPA
EPA

Wel had de FSA in enkele aspecten de zaak beter kunnen aanpakken, zo concludeert de toezichthouder in een intern gehouden onderzoek.

Geen directe verantwoordelijkheid
FSA-topman Adair Turner liet dinsdag weten dat de toezichthouder te laat heeft gereageerd op aanwijzingen over manipulaties met het rentetarief. Maar hij benadrukte dat de FSA geen directe verantwoordelijkheid droeg voor het vaststellen van de Liborrente en dat uit het onderzoek is gebleken dat er geen sluitend bewijs was dat er op grote schaal met het tarief werd gesjoemeld. Ook zouden er geen aanwijzingen zijn dat handelaren de rente aanpasten voor eigen gewin.

Beboet
De Britse banken Barclays en Royal Bank of Scotland en het Zwitserse UBS zijn inmiddels beboet wegens de manipulatie van het Libortarief, een centraal rentetarief dat door opgaven van verscheidene deelnemende banken wordt vastgesteld en dat gebruik wordt voor het vaststellen van andere tarieven. Er lopen nog tientallen onderzoeken naar betrokkenheid van andere banken bij het schandaal, waaronder Rabobank.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen