Beurs13 feb '14 11:42

Beurzen staken winstreeks

Auteur: BNR Webredactie

De Europese aandelenbeurzen staakten donderdag de meerdaagse winstreeks. Beleggers namen wat gas terug na het sterke herstel en verwerkten een grote stroom cijfers van Europese bedrijven.

"We doen even een klein stapje terug na de stevige rit in de afgelopen dagen, waarbij de AEX van 380 naar bijna 400 punten is gestegen. De bedrijfsresultaten die donderdag naar buiten kwamen lieten een gemengd beeld zien en per saldo is de impact van deze cijfers op de beurzen beperkt“, aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

AEX 0,3 procent lager
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,3 procent lager op 396,24 punten en lijkt daarmee een einde te maken aan een vijfdaagse winstreeks. De MidKap steeg met 0,1 procent tot 632,23 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs daalden 0,2 procent. De Londense FTSE verloor 0,7 procent.

Grootste dalers in de AEX waren Air France-KLM en ING met verliezen van respectievelijk 2,6 en 1,2 procent. Telecomconcern KPN ging aan kop met een plus van meer dan 1 procent. Corio won 0,4 procent, nadat het jaarresultaat van het vastgoedbedrijf iets hoger was uitgevallen dan het bedrijf zelf en analisten hadden voorzien. Onder de kleinere bedrijven wist Ordina, dat jaarcijfers presenteerde, een flink openingsverlies om te zetten in een plus van 1,4 procent.

Commerzbank steeg 1,8 procent in Frankfurt. De Duitse bank boekte vorig kwartaal winst, nadat een tegenvaller in de belastingen een jaar eerder voor verlies had gezorgd. Commerzbank hoefde minder geld opzij te zetten voor slechte leningen en wist zijn kosten te verlagen.

BNP Paribas
In Parijs verloor BNP Paribas bijna 4 procent. De grootste bank van Frankrijk zag de winst in het vierde kwartaal met driekwart dalen door een voorziening voor een onderzoek van de Amerikaanse justitie. Renault steeg daarentegen 5 procent. De Franse autoproducent wist de winst vorig jaar flink op te voeren, geholpen door sterke verkoopcijfers van het budgetmerk Dacia. Ook kostenverlagingen stuwden de winst.

In Londen ging vliegtuigmotorenfabrikant Rolls-Royce bijna 15 procent onderuit na een omzetwaarschuwing. Lloyds Banking Group zakte ruim 4 procent. De Britse bank leed in 2013 voor het vierde jaar op rij verlies.

Euro noteerde 1,3673 dollar
De euro was 1,3673 dollar waard, tegen 1,3591 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 99,63 dollar per vat. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper op 108,21 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen