Beurs12 feb '14 11:50

AEX dicht bij 400 punten

Auteur: BNR Webredactie

De Europese aandelenbeurzen gingen woensdag voor de zesde dag op rij omhoog. Het sentiment werd gesteund door verrassend sterke handelscijfers uit China. In Amsterdam werden de resultaten van Heineken en ING goed ontvangen en nadert de AEX-index de grens van 400 punten.

"De stijging zet door en het is per saldo opnieuw een goede dag. Positieve exportcijfers uit China bieden steun aan de handel en de AEX heeft door goede resultaten van ING en Heineken de 400 punten weer in het vizier'', aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.

AEX 1,1 procent hoger
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 1,1 procent hoger op 399,30 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 639,46 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 0,4 en 0,9 procent.

Bank en verzekeraar ING was koploper in de AEX met een winst van 5,8 procent, na bekendmaking van een winstgroei van 22 procent in 2013. Bestuursvoorzitter Ralph Hamers sprak van een 'succesvol' jaar en ook analisten waren tevreden over de resultaten.

Plus Heineken
Bierbrouwer Heineken volgde met een plus van ruim 2 procent. Het bedrijf zag de winst vorig jaar ruimschoots halveren, maar verwacht in 2014 weer op eigen kracht te kunnen groeien. In opkomende markten denkt Heineken dit jaar meer bier te verkopen.

KPN was een van de weinige dalers, met een min van meer dan 3 procent. Uit een melding van América Móvil bleek dat het Mexicaanse bedrijf zijn belang in KPN licht heeft verkleind.

Exact wint
Bij de kleinere bedrijven kreeg Exact er ruim 4 procent bij. Het softwarebedrijf plukt de vruchten van een strategisch programma dat in 2012 werd ingevoerd, en realiseerde vorig jaar een forse winstgroei.

In Parijs steeg Total 0,7 procent. De Franse energiereus boekte in het vierde kwartaal bijna een vijfde minder winst dan een jaar geleden, maar keert wel meer dividend uit. Société Générale won bijna 6 procent. De op een na grootste bank van Frankrijk wist in het vierde kwartaal weer winst te boeken, na het verlies een jaar eerder.

Euro noteerde 1,3651 dollar
De euro stond op 1,3651 dollar en was daarmee evenveel waard als bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 100,60 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent duurder op 109,10 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen