Beurs5 jun '12 17:55

Werkgevers verwachten stabilisering in loonstijging

Auteur: Harmen Simon Teunis

De gemiddelde loonstijging in cao's stabiliseert dit jaar rond 1,7 procent. Dat verwacht werkgeversvereniging AWVN.

AWVN baseert deze verwachting op cijfers, waarbij loonafspraken in nieuwe cao's worden herberekend naar een contract met een looptijd van 12 maanden.

De AWVN is de adviesorganisatie voor werkgevers, onder meer de leden van VNO-NCW, als het gaat om personeelsbeleid en cao-onderhandelingen. Nieuwe cao's die in mei zijn afgesproken met vakbonden, kenden een gemiddelde loonstijging van 1,74 procent.

Mei: 1,66 procent
De salarisstijging in mei is iets hoger dan het gemiddelde van alle cao's die tot nu toe dit jaar zijn afgesloten. Dat komt uit op 1,66 procent. Ten opzichte van een maand eerder is de stijging in mei weer iets lager. In april stegen de cao-lonen met 1,79 procent.

De AWVN heeft dit jaar al diverse keren aan de bel getrokken over de loonstijging, omdat deze niet zou stroken met de grote economische onzekerheid van dit moment. Volgens de werkgeversvereniging moet meer loonruimte worden vrijgemaakt door slimme afspraken te maken met vakbonden over het verhogen van de arbeidsproductiviteit. Bijvoorbeeld door werknemers vakantiedagen te laten inleveren en flexibeler dienstroosters te laten draaien.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen