Beurs26 nov '14 17:04Aangepast op 27 nov '14 09:59

Meer ziekenhuizen in financiële problemen

Auteur: Eva Oude Elferink

Bij het faillissement van het Sionsberg-ziekenhuis in Dokkum zal het waarschijnlijk niet blijven. Uit een rapport van BDO accountants blijkt dat zeker tien ziekenhuizen jaarlijks verlies lijden.

"Als bij een handvol ziekenhuizen niet heel snel wordt ingegrepen, dan komen ook zij in de gevarenzone", zegt Chris van den Haak, onderzoeker bij BDO. Tien tot dertig ziekenhuizen zijn momenteel 'financieel niet fit', blijkt uit het onderzoek.

In navolging van Nobert Hoefsmit, interim-bestuursvoorzitter van Sionsberg, noemt Van den Haak de marktwerking in de zorg als oorzaak voor de financiële problemen waarin veel ziekenhuizen verkeren.

"Het hele financiële stelsel is herzien. Vroeger wisten ziekenhuizen op 1 januari wat hun budget voor de zorg was voor het komende jaar. Nu is het net als in een bedrijf: als er geen patiënten zijn, dan is er ook minder geld."

Ook de bezuinigingen en een toename in de onderlinge concurrentie door specialistische ziekenhuizen spelen volgens Van den Haak mee. "Al die factoren samen maken dat veel ziekenhuizen hun bedrijfsvoering moeten veranderen om te kunnen blijven voortbestaan."  

De grote verliezers zijn, naast de ziekenhuizen zelf, de banken en de zorgverzekeraars. Van den Haak: "Bij een faillissement lopen ook zij grote risico's."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen