Beurs26 apr '12 12:42

Schuld afbouwen? Messi en Ronaldo verkopen!

Auteur: Anne-Greet Haars

De Spaanse overheid en de Spaanse voetbalbond (LFP) hebben regels afgesproken over het afbouwen van de belastingschuld van 750 miljoen euro bij de Spaanse clubs.

Daarnaast hebben de clubs een betalingsachterstand van 600 miljoen euro bij het sociale zekerheidsstelsel. De Universiteit van Barcelona liet zien dat de top 20 Spaanse clubs een totale schuld had van ongeveer 3,53 miljard euro aan het eind van het seizoen 2010/2011.

Verontwaardiging
Deze zaak zorgde eerder voor verontwaardiging in Europa, omdat  men niet begrijpt waarom de clubs zoveel schuld mogen staan in een land waar de financiële problemen al groot zijn. Zo groot, dat Spanje misschien aan het eind van het jaar een beroep zal moeten doen op het noodfonds.

De ophef ontstond omdat in de Spaanse krant Marca de Spaanse staatssecretaris voor sport had laten doorschemeren dat hij denkt over een gedeeltelijke kwijtschelding van de 1,3 miljard euro van voetbalclubs.

"Moet straks de Duitse belastingbetaler dokken voor Messi en Ronaldo?", kopte het Duitse blad Bild. President Uli Hoeneß van Bayern München noemde het "een grof schandaal".

De Europese Commissie bevestigde woensdag dat de EU op zoek is naar het antwoord op de vraag of er regels zijn geschonden. Er is nog geen formeel onderzoek gestart.

Regels
De Spaanse minister van sport, Jose Ignacio Wert, heeft woensdag samen met de staatssecretaris van Sport (Miguel Cardenal) en de president van de Spaanse voetbalbond de nieuwe regels gepresenteerd.

De LFP zei in de verklaring dat clubs die de regels overschrijden kunnen worden uitgesloten van competitie.

Spelers verkopen
Vanaf het seizoen 2014/2015 moeten de clubs 35 procent van de audiovisuele rechten apart zetten als garantie voor hun fiscale verplichtingen. Het zelfs mogelijk dat ze verplicht worden om spelers te verkopen om geld op te halen.

Het proces staat onder toezicht van een gezamenlijke commissie bestaande uit de overheid, de voetbalbond en afgevaardigden van de clubs.

Streng
“Zowel de economische controle als de sanctieregeling zal streng zijn”, zegt de Spaanse voetbalbond. “Het gaat om het ontwerpen van een road map die een definitieve verandering brengt in het huidige landschap waarin (belasting) schuld wordt verlaagd na verloop van tijd.”

Hoopvol
Miguel Cardenal zei eerder deze maand dat hij hoopvol is dat de clubs hun verplichtingen rond 2020 kunnen afwikkelen.

UEFA
De enorme schulden bij de voetbalclubs in heel Europa houdt de gemoederen al enige tijd bezig. Vorige maand tekenden de UEFA en de Europese Commissie een overeenkomst die inhoudt dat Europa de schuldenregels van de UEFA volledig ondersteunt.

Met de invoering van deze regels, die zijn opgenomen in de Financial Fair Play (FFP) van de UEFA, moeten de gigantische rode cijfers bij clubs uit Europa verleden tijd worden. Clubs die deze regels aan hun laars lappen, kunnen een sanctie verwachten in de vorm van een boete of diskwalificatie uit de Europese voetbalcompetities.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen