Beurs27 mrt '13 19:40Aangepast op 28 mrt '13 07:00

AFM uit zorgen over accountants

Auteur: BNR Webredactie

Toezichthouder AFM beschuldigt de vier grote Nederlandse accountantskantoren van het opzoeken van de mazen van de wet bij het afsluiten van adviescontracten. Dat liet de toezichthouder woensdagavond weten.

Image

De AFM is bezorgd over de manier waarop de vier grote accountantskantoren omgaan met nieuwe wetgeving die belangenverstrengeling moet voorkomen. Sinds 1 januari van dit jaar is de combinatie van controle van de jaarrekening en advisering bij één en hetzelfde bedrijf wettelijk verboden.

Toch hebben de vier grote kantoren, KPMG, Ernst & Young, PwC en Deloitte in de laatste twee maanden van vorig jaar nog snel een aantal adviescontraten afgesloten met bedrijven waar zij ook de controle doen. Dat blijkt uit een rapport van toezichthouder AFM.

Nieuwe wet
Zo konden accountantskantoren gebruik maken van de overgangsregeling voor de nieuwe wet. "Voor de AFM is duidelijk dat de kantoren hierbij niet hebben gehandeld in de geest van de wet'', stelt de toezichthouder.

Deloitte
Deloitte neemt afstand van het rapport van de toezichthouder. "Wij nemen met klem afstand van de bevindingen van de AFM. Deloitte heeft bij de implementatie van de nieuwe wetgeving te maken gehad met onduidelijkheden en een zeer kort tijdsbestek waarbinnen het afsluiten van contracten diende te gebeuren. Deloitte heeft tegen deze achtergrond een beperkt aantal opdrachten afgesloten waarvan wij zelf al hadden vastgesteld dat deze enige verduidelijking behoefden en iet omdat de AFM dat vroeg."

Constructieve dialoog
“We nemen er met name sterk afstand van dat zaken dubieus zouden zijn, dat we grote schade zouden toepassen door wetgeving te ontduiken en geen maatschappelijke betrokkenheid zouden tonen”, vertelt Marco van der Vegte, bestuurslid bij Deloitte, donderdag op BNR. “We vinden het rapport ook zeer voorbarig. We waren in een zeer constructieve dialoog met de AFM en we vinden het ongepast om op deze manier de media te zoeken.”

Van der Vegte benadrukt dat Deloitte door wil gaan met de ‘constructieve dialoog’. “Het vervelende is dat het maatschappelijk vertrouwen nog meer wordt geschaad als we dit keihard gaan spelen, dus we staan een constructieve dialoog voor.”

Verbaasd
Ook accountskantoor PwC liet in een reactie weten verbaasd te zijn over de uitlatingen van de AFM. "De interpretatie van de overgangsregeling is complex en rechtvaardigt een constructieve dialoog tussen toezichthouder en accountant'', aldus het bedrijf. PwC is er naar eigen zeggen "ten volle'' van overtuigd dat het de nieuwe regels "zo goed mogelijk'' heeft geïmplementeerd.

Ingetrokken
Volgens de AFM hebben de kantoren contracten die "evident op gespannen voet staan met de overgangsregeling'' inmiddels ingetrokken. Over andere contracten waar de toezichthouder vraagtekens bij zet, gaat de AFM met de kantoren in gesprek.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen