Beurs9 apr '13 10:43

Lagere inflatie door goedkopere benzine

Auteur: BNR Webredactie

De consumentenprijzen in Nederland lagen vorige maand gemiddeld 2,9 procent hoger dan een jaar eerder. Een maand eerder was de inflatie 3 nog procent. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het CBS.

De inflatie is vooral gedaald door de prijsdaling van autobrandstoffen. De consument was in maart gemiddeld 0,6 procent goedkoper uit aan de pomp dan een jaar eerder. Ook de verlaging van het btw-tarief voor onderhoud aan woning en tuin van 21 naar 6 procent had een verlagend effect op de geldontwaarding.

Roken flink duurder
Aan de andere kant werd roken in maart flink duurder door de verhoging van de accijnzen op tabak. Die ging in januari al in, maar werd pas vorige maand goed merkbaar voor de consument doordat nog veel voorraad was tegen de oude prijzen. Ook prijsstijgingen van kleding en schoeisel dreven de inflatie op.

De loonstijging die is afgesproken in cao's bedroeg in het eerste kwartaal 1,8 procent. Daarmee is de stijging op het hoogste punt sinds eind 2009 uitgekomen. De toename ligt nog wel ruim onder de inflatie (zo'n 3 procent).

Hoogste cao-loonstijging sinds '09
In financiële instellingen werden de lonen met 2,6 procent het meest opgeschroefd. Dat komt onder meer door twee bankcao’s waarin relatief hoge loonsverhogingen afgesproken zijn voor de tweede helft van 2012 en het eerste kwartaal van 2013.

In de horeca was de loonstijging met 0,8 procent het laagst. De eindejaarsuitkering in de cao van de horeca is begin dit jaar vervallen en wordt vanaf dit jaar per werknemer afgesproken.

Loonontwikkeling
Het CBS wijst er wel op dat voor sommige sectoren geen nieuwe gegevens beschikbaar zijn. Bij de overheid is aan het eind van het eerste kwartaal bijvoorbeeld pas voor een kwart van de cao’s de loonontwikkeling bekend. In deze cao-sector is de looptijd van een aantal belangrijke cao’s al meer dan een jaar verstreken.

De lonen inclusief bijzondere beloningen en premies, de zogeheten contractuele loonkosten, stegen afgelopen kwartaal met 2,2 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen