Beurs5 sep '12 14:15Aangepast op 5 sep '12 19:13

Op corporaties moet je weer kunnen bouwen

Auteur: Thijs Baas

Woningcorporaties moeten weer doen waar ze voor bedoeld zijn, namelijk woningen bouwen voor mensen met minder geld. En niet meer speculeren op de financiële markten. Minister Spies komt met nieuwe regels.

Vestia bleek lang niet als enige corporatie die de mist in ging met derivaten. Deze zorgden voor enorme financiële tekorten. Om daar een eind aan te maken stelde minister Spies regels in die per 1 oktober ingaan. "Van sommige derivaten mogen geen nieuwe worden aangeschaft door corporaties. Ze moeten een behoorlijke financiële reserve opbouwen."

Die regels moeten ervoor zorgen dat het toezicht van de minister eenvoudiger wordt. Zo moet er een eind komen aan het speculeren door woningcorporaties. Zo niet, dan kunnen ze een forse boete. "En ze zullen met naam en toenaam in de krant terecht komen en dat is iets wat ze toch niet zouden moeten willen."

Scholen
Derivaten hebben ook scholen, universiteiten en zorginstellingen in de problemen gebracht. "Ik weet dat ook binnen het onderwijsveld en de zorg met belangstelling wordt gekeken naar de regels die wij nu stellen. Ik sluit niet uit dat er op termijn misschien wel vanuit het ministerie van Financiën een wat meer algemene regeling gaat komen, maar nu is belangrijk dat het speculeren door corporaties tot het verleden moet gaan behoren."

Belemmering
Marc Calon, voorzitter van Aedes -de vereniging van woningcorporaties- juicht de maatregelen van Spies toe. "Het is heel goed dat de minister zorgt dat er geen onverantwoorde risico's meer genomen kunnen worden. Bovendien zaten er in sommige constructies clausules die toezicht belemmerden. Ik ben over het algemeen tevreden over de regels."

Toch vindt Calon niet alle nieuwe regels terecht. "De minister heeft nu aangestuurd op een regeling met nul risico en de vraag is of dat niet een beetje doorgeschoten is. We gaan kijken of dat nog bijgesteld kan worden. De berichtgeving is wat tendentieus. Ik ken geen andere corporaties die gespeculeerd hebben. De rente is gedaald en daardoor moesten ze bijstorten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen