Beurs26 aug '13 07:51Aangepast op 26 aug '13 17:57

América Móvil steunt verkoop Duitse tak KPN

Auteur: BNR Webredactie

Telecombedrijf KPN heeft de voorwaarden voor de verkoop van zijn Duitse onderdeel E-Plus aan het Spaanse Telefónica verbeterd.

Als gevolg daarvan steunt América Móvil de transactie tijdens de buitengewone aandeelhoudersvergadering van 2 oktober, zo werd maandag door KPN bekendgemaakt.

"Het blijft gissen, de wegen van Carlos Slim blijven ondoorgrondelijk", zegt BNR's beurscommentator Rob Jansen over de América Móvil-baas. "Allereerst heeft Telefónica het bod met 500 miljoen verhoogd. Bovendien is het belang van KPN opgeschroefd van ruim 17 procent naar iets meer dan 20 procent. Maar ik vraag me af of dat de echte reden is geweest, want we weten ook dat de stichting die aan KPN is verbonden zich heeft geroerd."

Dreigende taal
Jansen denkt dat dat misschien ook een belletje heeft doen rinkelen bij Carlos Slim en dat de dreigende taal van de stichting hem ertoe gebracht heeft zijn zaken verder veilig te stellen. Toch ziet Rob Jansen nog één addertje onder het gras. "Toen het een aantal weken bekend werd, waren de Duitse mededingingsautoriteiten heel kritisch. Het gaat om de nummers drie en vier op de Duitse mobiele markt die samengaan, dus de keuze voor de Duitse consument wordt minder. Of die mededingingsautoriteiten akkoord gaan, is nog niet zeker."

Slim heeft bevestigd dat hij zijn bod gestand doet op 2,40 euro per aandeel KPN. Mogelijk, zegt Jansen, heeft Slim wel toestemming gehad van het bestuur dat het bod gesteund zou worden als hij akkoord zou gaan met de verkoop van E-Plus. "Officieel heeft het bestuur van KPN het bod nog in beraad. Die moeten er nog hun zegen aan geven. De aandeelhouders zijn een speelbal geworden van al die partijen. Vooralsnog gaat er niet veel veranderen, maar ik denk niet dat de VEB er heel erg blij mee is."

Mager
Jan Maarten Slagter, directeur van de VEB, spreekt van een "mager bod". "Het is een heel lage premie op de beurskoers zoals die was vóór het bod. En het bod is alleen maar magerder geworden door de E-Plus-transactie." Hij vindt dat het KPN-bestuur er alles aan moet doen om er een hoger bod uit te slepen, maar: "Uiteindelijk is het aan iedere aandeelhouder om al dan niet zijn aandeel aan te bieden."

Belangrijke horde
De verbeterde voorwaarden werden overeengekomen na onderhandelingen tussen América Móvil, Telefónica en KPN. Daarmee is een belangrijke horde genomen in het overnameproces rond KPN door América Móvil. Naar verluidt was het Mexicaanse bedrijf fel tegenstander van de eerdere afspraken die rondom E-Plus waren gemaakt.

E-Plus levert nu 8,55 miljard euro op, dat was onder de oude voorwaarden nog 8,1 miljard euro. Ook krijgt KPN onder meer een groter belang in Telefónica Deutschland, van 20,5 procent in plaats van 17,6 procent en geeft het Telefónica een zogenoemde call-optie voor maximaal 2,9 procent in Telefónica Deutschland, die een jaar na de levering van E-Plus kan worden uitgeoefend.

Doorzetten bod
América Móvil (AMX) liet weten dat het zijn overnamebod op KPN doorzet. Daarbij blijft onder meer het hoofdkantoor van KPN in Den Haag en blijft het merk KPN bestaan. Het aandeel KPN blijft daarnaast waarschijnlijk beursgenoteerd als het Mexicaanse bedrijf niet meer dan 95 procent van de aandelen in bezit krijgt.

De Mexicanen gaan nu gesprekken beginnen met de betrokken autoriteiten. Ook is het bod toegelicht aan het bestuur van KPN. "Wij staan open voor aanhoudende gesprekken met de raad van bestuur en raad van commissarissen van KPN over de voorwaarden van een langdurige constructieve samenwerking'', aldus AMX.

América Móvil biedt 2,40 euro per aandeel op KPN en heeft op dit moment een belang van 29,77 procent in het bedrijf.

Gerelateerde artikelen