
In de praktijk komt het erop neer dat Turkse ondernemers, maar ook Turkse werknemers van multinationals, eenvoudiger en sneller een visum voor Nederland kunnen krijgen.
Dit was een vurige wens van Nederlandse ondernemers. Voor hen is het veel makkelijker om aan een Turks visum te komen dan andersom. “We willen heel graag gelijk oversteken”, zegt Ploumen. Volgens haar gaat het om zo’n 40.000 Turkse visumaanvragen per jaar.
Hobbelige weg
Is dit niet een soort lapmiddel voor de haperende toetreding van Turkije tot de EU? Ploumen erkent dat de toetreding “een hobbelige weg” is. “Tegelijkertijd, zoals we ook met andere opkomende markten doen, investeren we natuurlijk wel in het vergemakkelijken van de handel tussen Nederland en Turkije.”
Ze vervolgt: “Er is hier een enorm potentieel. Het zou erg onverstandig zijn als we niet met elkaar zouden werken aan het versoepelen van handel tussen Turkije en Nederland. Buitenlandse handel zijn binnenlandse banen. Daar kunnen we er niet genoeg van hebben.”
Zorgen
Wat de toetreding zelf betreft, zegt de minister: “We hopen op een aantal onderwerpen echt voortgang te zien. Tegelijkertijd hebben we natuurlijk ook zorgen over iets als een twitterverbod. Dat past niet in een democratische rechtsstaat en dat past ook niet in een land dat wil toetreden tot de EU. Daar zullen ze echt wel voortgang moeten maken.”
Processen als deze kunnen volgens de minister lang duren. “Zo gaat dat nu eenmaal. We hebben 28 lidstaten, het is geen eenvoudig proces.” Het gaat, zo zegt Ploumen, “om meer dan alleen formulieren invullen. Je moet erbij willen horen en je moet weten: je bent een groot land als Turkije, maar in de EU is iedereen gelijk”.