Beurs22 nov '13 09:37

Bijna helft werkzoekenden krijgt geen antwoord

Auteur: BNR Webredactie

Bijna de helft van de mensen die op zoek zijn naar een baan, krijgt geen antwoord op hun sollicitatiebrief. Dat blijkt uit onderzoek van vacaturesite StepStone onder 21 duizend werkzoekenden in Europa. In 2010 was dat nog een op drie.

Nederland scoort niet veel hoger of lager dan andere landen, zegt Mirjam Aardoom van StepStone. "De trend is overal dat het aantal sollicitanten dat geen respons krijgt, jaar op jaar toeneemt." Inmiddels zegt 43 procent van de Europese werkzoekenden nooit wat te horen.

Een verklaring voor deze toename lijkt voor de hand liggend. Aardoom: "In hetzelfde onderzoek vroegen we aan werkgevers hoe het zit met de hoeveelheid sollicitanten die ze binnenkrijgen en ook dat aantal zien we elk jaar stijgen. Waarschijnlijk heeft het een dus met het ander te maken."

Toch betekent het toegenomen aantal sollicitanten niet dat bedrijven niets meer van zich hoeven te laten horen, stelt Aardoom. Het kan volgens haar zelfs schadelijk zijn. "Sollicitanten vinden het vaak zo'n gebrek aan respect dat ze in de toekomst geen producten of diensten meer willen afnemen van dat bedrijf."

Ook waarschuwt Aardoom voor het gevaar van de sociale media. "Als zo'n sollicitant driehonderd volgers heeft op Twitter, kan het heel erg hard gaan. je moet je als werkgever realiseren dat dit soort dingen ook effect hebben op je omzet."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen