Beurs10 dec '12 13:05Aangepast op 10 dec '12 14:44

Economie krimpt met 0,6 procent in 2013

Auteur: Thijs Baas

De Nederlandse economie krimpt dit jaar met 1 procent, volgend jaar met 0,6 procent. Hiermee doet ons land het slechter dan Duitsland, België en Frankrijk.

Bovendien loopt de werkloosheid verder op en zal het Nederland niet lukken in 2013 en 2014 aan de Europese begrotingsregels te voldoen. Alle stimulansen voor de economie zijn weggevallen. De consumptie en investeringen blijven dalen, net als de uitgaven van de overheid. De grote economische problemen in de eurozone zorgen ervoor dat de export nauwelijks toeneemt.

Somberder dan CPB
Dit jaar wordt de economie volgens de centrale bank 1 procent kleiner. De ramingen van DNB zijn somberder dan die van het Centraal Planbureau (CPB), dat vooralsnog uitgaat van een krimp van 0,5 procent in 2012 en een groei van 0,75 procent in 2013. Het CPB komt volgende week met nieuwe voorspellingen.

De nieuwe cijfers van DNB zijn voor het kabinet geen reden om extra te bezuinigen. Het ministerie van Financiën noemt de vooruitzichten 'zorgelijk', maar ziet 'geen reden om af te wijken van de afgesproken begrotingssystematiek'.

CDA: nieuwe ingrepen onvermijdelijk
Volgens het CDA ontkomt het kabinet niet aan extra bezuinigingen om te voorkomen dat het overheidstekort de komende jaren boven de EU-limiet van 3 procent blijft. Tweede Kamerlid Eddy van Hijum heeft dat maandag gezegd in reactie op ramingen van De Nederlandsche Bank. Van Hijum wil niet dat het kabinet halsoverkop maatregelen neemt, maar vindt het wel verstandig als het zich nu al gaat beraden op nieuwe ingrepen.

Ook D66 vindt dat het kabinet 'op tijd moet beginnen met zijn huiswerk'. Het moet niet tot het laatste moment wachten, zoals Rutte-I dit jaar deed.

Patiënt Europa
Het zijn de analisten van De Nederlandsche Bank die vandaag met deze sombere berichten komen. Het zal pas in 2015 zijn dat de particuliere consumptie de boel kan opwekken. Volgens directeur Job Swank van DNB moeten we even door de zure appel heen bijten. "Ik zou beginnen te zeggen dat de patiënt nog leeft. Hij ligt ook niet op de intensive care, maar hij heeft wel een aantal kwalen. Een aantal daarvan ligt dicht bij huis: de woningmarkt, de overheidsfinanciën, de arbeidsmarkt en de pensioendokter."

Maar, stelt hij de patiënt gerust: er is een nieuwe behandelend arts: het kabinet Rutte-Asscher. En de nieuwe theapie die op de patiënt wordt losgelaten is pittig. "Zoals vaak bij patiënten die ziek zijn: die hebben vaak zware medicijnen nodig, waar de patiënt op korte termijn niet eens zichtbaar van opknapt, maar ze zijn wel nodig. Vandaar dat er op de woningmarkt vrij straf beleid is ingezet om de excessen uit het verleden ongedaan te maken. Dat deel van de patiënt dat ziek is zal langzaam moeten genezen."

Woningmarkt tot leven
Maar er komt een moment dat de woningmarkt weer tot leven komt. Extern is het voor de rest van de economie dat de Europese Unie institutioneel weer op orde komt. Daar wordt hard aan gewerkt. Hoe dat precies moet, dat is een zoektocht waar we al een paar jaar mee bezig zijn, maar de afgelopen twee jaar hebben we die Europese Unie steeds krachtiger gemaakt."

En daar kan de hele economische economie flink van opkikkeren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen